Ceny v obchodoch tretí mesiac klesajú

TASR TA3
14.5.2014 10:00

Za tovary a služby platíme stále menej a menej. Potvrdzujú to údaje štatistikov, ktorí už tretí mesiac dokumentujú zlacňovanie v obchodoch. Zatiaľ čo ľudia na takomto vývoji získavajú, pre štát to už také priaznivé nie je.

Vzrástli ceny v odboroch vzdelávanie o 4,7 %, alkoholické nápoje a tabak o 2,2 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,4 %, odevy a obuv o 1,1 %, zdravie o 1 %, rekreácia a kultúra o 0,9 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Spotrebiteľské ceny sa v apríli 2014 v porovnaní s marcom tohto roka v úhrne nezmenili. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny dopravy, poštových a telekomunikačných služieb, vzdelávania. Vzrástli ceny v odboroch odevy a obuv o 2,1 %, rekreácia a kultúra o 0,6 %, rozličné tovary a služby o 0,5 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,2 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 0,1 %.

Znížili sa ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,8 %, nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 0,4 %, alkoholických nápojov a tabaku o 0,3 % a zdravia o 0,2 %.

V priemere za štyri mesiace tohto roku v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2013 spotrebiteľské ceny v úhrne klesli o 0,1 %.

Index spotrebiteľských cien sa v apríli 2014 oproti marcu v domácnostiach zamestnancov a v domácnostiach dôchodcov nezmenil. Index spotrebiteľských cien sa v apríli 2014 medziročne za domácnosti zamestnancov znížil o 0,2 % a za domácnosti dôchodcov sa nezmenil.

V priemere za štyri mesiace roku 2014 v porovnaní s rovnakým obdobím 2013 sa index spotrebiteľských cien za domácnosti zamestnancov znížil o 0,1 % a za domácnosti dôchodcov sa nezmenil.

Rozhovor s V. Vaňom, analytikom Sberbank Slovensko

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok