V Bratislave sa koná konferencia GLOBSEC, potrvá do piatku

TASR SITA TA3
14.5.2014 07:57

V Bratislave sa dnes začala medzinárodná bezpečnostná konferencia GLOBSEC, potrvá do piatka 16. mája. Ako pred jej začiatkom povedal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, GLOBSEC je globálnou konferenciou, ktorá sa za desať rokov existencie stala jedným z kľúčových podujatí svojho druhu.

"Je tu viac než 1 100 účastníkov zo 61 štátov, máme tu päť predsedov vlády, deväť ministrov zahraničných vecí, štyroch ministrov obrany a mnoho ďalších významných účastníkov," vyhlásil Lajčák.

Na konferencii vystúpia predsedovia vlád Slovenska, Česka, Maďarska aj Poľska Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán a Donald Tusk, ale aj premiér Čiernej Hory Milo Djukanovič. Vo štvrtok na GLOBSEC vystúpi generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen.

Na konferencii sa mali zúčastniť aj ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a vodca ukrajinskej opozície Vitalij Kličko. Nakoniec však vzhľadom na dianie na Ukrajine svoju účasť odriekli. Na zozname hostí sú však aj taliansky expremiér Mario Monti, americký spravodajský expert a odborník na národnú bezpečnosť George Friedman či niekdajší veliteľ misie ISAF v Afganistane americký generál John Allen.

Hlavnou témou tohtoročnej bezpečnostnej konferencie je dianie na Ukrajine. Na konferencii budú jej účastníci diskutovať aj o ďalších horúcich témach medzinárodných vzťahov, napríklad o vzostupe a páde politického islamu, budúcnosti Východného partnerstva a vývoji na západnom Balkáne. Bokom nezostanú ani otázky bezpečnosti a ochrany súkromia či vzrastajúce medzinárodné ambície ruského prezidenta Vladimira Putina.

Minuloročný GLOBSEC pritiahol 800 hostí z viac ako 60 krajín. Na podujatí sa vlani zúčastnili viacerí prezidenti a premiéri, vyše 20 ministrov a štátnych tajomníkov, vrcholní predstavitelia NATO a Európskej únie, ako aj stovky bezpečnostných, zahranično-politických a ekonomických analytikov a expertov od Washingtonu po Peking.

Transatlantickú cenu získali Rasmussen a Kovanda

Českú a slovenskú transatlantickú cenu udelili dnes v rámci medzinárodnej bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2014. Každý rok ju získajú dve osobnosti, ktoré významnou mierou prispeli k posilneniu transatlantických väzieb, mieru, prosperity a stability v euroatlantickom priestore.

Tento rok cenu dostal generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen za podporu stredo- a východoeurópskych štátov počas pražského summitu v roku 2002. Slovenská republika vtedy spolu so Slovinskom, Estónskom, Litvou, Lotyšskom, Bulharskom a Rumunskom získali pozvanie na prístupové rokovania so Severoatlantickou alianciou.

Rasmussena ocenili aj za jeho príspevok k budovaniu transatlantických vzťahov a taktiež za jeho pôsobenie na poste generálneho tajomníka NATO od roku 2009. Druhým oceneným je český diplomat Karel Kovanda za jeho úlohu v integračnom procese ČR do NATO. Kovanda taktiež viedol českú delegáciu v OSN, pražský vyjednávací tím NATO a bol českým predstaviteľom pri NATO.

Ocenenia obom odovzdali počas slávnostnej večere v bratislavskej Redute. Večer sa niesol v znamení osláv 10. výročia vstupu Slovenska do NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok