Na Haiti vypukla epidémia hmyzom prenášaného vírusu chikungunya

TASR
14.5.2014 07:51

Hmyzom prenášaný vírus s názvom chikungunya sa rozšíril po celom území karibského štátu Haiti. Podľa tamojšieho rezortu zdravotníctva je dosiaľ potvrdených 1529 prípadov infikovania. Približne 900 z nich sa vyskytlo v západnej časti štátu, kde sa nachádza i metropola Port-au-Prince.

Na Haiti vypukla epidémia hmyzom prenášaného vírusu chikungunya
SITA

Ako v utorok informovala agentúra AP, pred týždňom príslušné zdravotnícke úrady zaznamenávali iba 14 potvrdených prípadov tohto ochorenia. Príchod vírusu sa však očakával. V susednej Dominikánskej republike zaregistrovali najmenej 200 prípadov jeho výskytu.

Klinickými príznakmi ochorenia na vírus chikungunya sú vysoká horúčka, vyrážky po celom tele a bolesť kĺbov. Choroba je smrteľná iba v ojedinelých prípadoch. Vírus, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v Ázii a Afrike, po prvý raz v karibskej oblasti zaznamenali vlani v decembri na ostrove Sv. Martin.

Chorobu po prvý raz vedecky popísali v roku 1955 po tom, ako tri roky predtým vypukla na pohraničí Mozambiku a Tanganiky (terajšej Tanzánie). Spojené štáty plánovali vírus chikungunya zaradiť do svojho programu biologických zbraní; program bol však zrušený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok