Ukrajinskí politici za okrúhlym stolom odsúdili rebéliu na východe

TA3 TASR
14.5.2014 06:42

Ukrajinskí politici na dnešnej schôdzke za okrúhlym stolom o národnej jednote odsúdili ozbrojenú rebéliu na východe krajiny. Vodcovia proruských separatistov pozvánku nedostali, uviedla agentúra DPA.

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vyjadril pripravenosť diskutovať o "skutočnej decentralizácii" iba so zástupcami regiónov, ktorí odmietajú násilie.
"S tými, ktorí vedú vojnu proti vlastnej krajine a diktujú vôľu inej krajiny, sa budeme rozprávať v súlade so zákonom a ústavou," varoval Turčynov v úvode dva a pol hodiny trvajúcej schôdzky v parlamente v Kyjeve.

Ukrajina čelí "veľmi komplikovanej úlohe" zachovať mier a pokoj v krajine, vyhlásil na schôdzke dočasný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podľa agentúry ITAR-TASS povedal, že kríza by sa mala riešiť výlučne politickými a diplomatickými prostriedkami. Poznamenal, že Kyjev je pripravený rozprávať sa s každým, kto nedrží v ruke zbraň.

Kyjevský patriarcha Filaret podľa DPA konštatoval, že dialóg nie je možný, pokiaľ budú ruské jednotky rozmiestnené pozdĺž hranice.

Bývalá premiérka Julija Tymošenková, ktorá kandiduje na post prezidenta, navrhla, aby sa ďalší okrúhly stôl konal v Donecku. Prvý prezident samostatnej Ukrajiny Leonid Kravčuk ju doplnil, že by sa mohol uskutočniť v sobotu alebo v pondelok, ale len v tom prípade, ak príslušné orgány zaručia bezpečnosť jeho účastníkov.

Okrúhly stôl, ktorý sprostredkovalo Nemecko na základe mandátu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), by mal vydláždiť cestu pre prezidentské voľby, naplánované na 25. mája, konštatoval nemecký diplomat Wolfgang Ischinger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok