Veliteľ doneckej republiky ohlásil operáciu proti prokyjevským silám

TASR TA3
13.5.2014 07:09

V pondelok vymenovaný veliteľ ozbrojených síl samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Igor Strelkov ohlásil "protiteroristickú operáciu".

Separatisti zabili pri Kramatorsku sedem ukrajinských vojakov

Sedem ukrajinských vojakov zahynulo dnes pri útoku proruských separatistov neďaleko mesta Kramatorsk na východe krajiny. Informovali o tom ministerstvo obrany a tajná služba.

Podľa agentúry UNIAN vyše 30 "teroristov" zaútočilo na konvoj obrnených vozidiel granátometmi a automatickými zbraňami na okraji dediny Okťabrske, ležiacej v Doneckej oblasti 20 kilometrov od mesta Kramatorsk.

Separatisti boli ukrytí v kroví pozdĺž rieky a zaútočili vo chvíli, keď sa konvoj priblížil k mostu.
Okamžite zabili dvoch vojakov, v následnom boji ďalších štyroch, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie rezortu obrany v Kyjeve.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) neskôr oznámila, že jeden z ôsmich zranených zomrel počas prevozu do nemocnice a stal sa siedmou obeťou prepadu.

Podľa Reuters išlo o najväčšie straty pri jednom útoku v radoch ukrajinskej armády od jej vyslania proti separatistom na prevažne ruskojazyčný východ krajiny.

Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na hovorcu kramatorskej domobrany informovala, že dedinu Okťabrske po útoku obkľúčili vojaci Národnej gardy a na miesto dorazili obrnené vozidlá a pristáli tam najmenej tri vrtuľníky. K samotnému útoku povedal, že zlikvidovali obrnený transportér a nákladné vozidlo s muníciou, ktorá vybuchovala ešte zhruba pol hodiny po zásahu.

Vyzval všetkých ukrajinských vojakov v oblasti, aby prestúpili k tejto republike alebo región opustili. Informovala o tom v noci na dnes agentúra RIA Novosti.

"Všetci vojaci a dôstojníci vojska, jednotiek ministerstva vnútra, SBU (Ukrajinskej bezpečnostnej služby) a ďalších ozbrojených štruktúr Ukrajiny sa od tohto okamihu nachádzajú na území DĽR protiprávne. Musia do 48 hodín buď zložiť prísahu vernosti DĽR alebo územie DĽR opustiť," uvádza sa v rozkaze Strelkova. Výnimkou sú "násilníci neonacistických skupín - Národnej gardy, Pravého sektora a Práporu Ľaško", ktorých majú v rámci "protiteroristickej operácie" zatknúť.

V ukrajinskej Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti organizovali proruskí aktivisti v nedeľu referendá, v ktorých sa podľa ich "ústredných volebných komisií" väčšina obyvateľov vyslovila za nezávislosť "Doneckej ľudovej republiky" a "Luhanskej ľudovej republiky". DĽR následne požiadala Moskvu, aby zvážila pripojenie regiónu k Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok