V Donecku aj v Luhansku hlasovala za samostatnosť drvivá vačšina ľudí

TA3 TASR
12.5.2014 06:59

Ukrajina má pred sebou zrejme kľúčový deň po včerajšom referende na východe krajiny. Za samostatnosť Doneckej oblasti sa vyslovilo takmer 90 percent ľudí. Účasť voličov údajne dosiahla takmer 75 percent. V Luhanskej oblasti hlasovalo za až 96 percent ľudí a účasť prekročila 80 percent.

Doneck referendum (SITA).jpg

Za samostatnosť hlasovalo 89,7 percenta účastníkov referenda, proti bolo 10,19 percenta a 0,74 percenta hlasovacích lístkov bolo neplatných.

"Počítanie hlasovacích lístkov bolo prekvapivo jednoduché. Ľudí, ktorí hlasovali proti, bolo pomerne málo, aj percento neplatných hlasovacích lístkov bolo malé, takže sčítanie sme boli schopní urobiť pomerne rýchlo a ľahko," konštatoval Ľagin na tlačovej konferencii v Donecku.
Konečné výsledky plebiscitu v Doneckej oblasti zverejnia dnes.

Rovnaké referendum sa v nedeľu konalo aj v susednej Luhanskej oblasti, kde proruskí separatisti vyhlásili Luhanskú ľudovú republiku. Jeho výsledky budú známe až dnes dopoludnia, no predseda tamojšej volebnej komisie oznámil, že plebiscit je možné považovať za platný, keďže sa na ňom zúčastnilo 81 percent voličov.

Ruský prezident Vladimir Putin sa k obom referendám vyjadrí až po analýze ich výsledkov, povedal pre noviny Kommersant jeho hovorca Dmitrij Peskov. Hoci Putin vyzval organizátorov referend, aby hlasovanie odložili, podľa Peskova im vojenský zásah ukrajinských bezpečnostných zložiek nenechal inú možnosť.

Vyhrážky EÚ a USA novými sankciami voči Rusku kvôli diani na východe Ukrajiny označil Peskov za "absolútnu hlúposť". "Prečo Západ nezabránil použitiu obrnených transportérov v Slovjansku a Kramatorsku a nezamedzil streľbe na nevinných ľudí? Nevyužili svoj vplyv a všetko je to chyba Ruska," uviedol Peskov.

Turčynov: Jediným výsledkom "pseudoreferend" bude trestná zodpovednosť

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov označil dnes nedeľňajšie referendá o nezávislosti tzv. Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky za frašku. Oznámil, že kyjevské vedenie ich výsledok neuzná. Ubezpečil, že "prieskum pod hlavňami samopalov" nebude mať v právnej rovine nijaké dôsledky.

Organizátorom referenda Turčynov pohrozil trestnou zodpovednosťou a "pseudoreferendum" označil za "propagandistické krytie zabíjania, únosov, násilia a ďalších ťažkých zločinov". Upozornil, že vyhlásenie nezávislosti v oboch oblastiach má ničivý efekt na ich ekonomiku i na životnú úroveň miestneho obyvateľstva.

Turčynov podľa televízie TSN opäť vyslovil podozrenie, že referendá boli naplánované v Rusku s cieľom destabilizovať situáciu na Ukrajine a zosadiť tam vládu. Turčynov uviedol, že ukrajinské vedenie bude pokračovať v protiteroristickej operácii (ATO) na východe a juhu krajiny, ale súčasne bude viesť dialóg s tými tamojšími silami, ktoré "nemajú ruky od krvi a sú pripravené presadzovať svoje záujmy zákonnými prostriedkami".

Tzv. ľudový primátor mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov dnes podľa agentúry Ukrinform uviedol, že separatisti na východe Ukrajiny "s Ruskom veľmi tesne spolupracujú a ich ďalším spoločným projektom bude postupné pripojenie Doneckej ľudovej republiky k Colnej únii".

"Rusko je náš brat. Medzi nami je plná súčinnosť, vrátane vstupu do Colného zväzu," uviedol Ponomariov.
Dodal, že rozhodnutie o vstupe Doneckej oblasti do zväzku Ruskej federácie zatiaľ nebolo prijaté. "Ak bude treba, do troch dní usporiadame akékoľvek voľby alebo referendum," vyhlásil.

Agentúra Ukrinform uviedla, že referendum o nezávislosti Doneckej oblasti, ktoré organizovali v nedeľu prívrženci federalizácie, sa uskutočnilo bez zachovania obvyklých procedúr. Na sčítanie hlasov im stačilo pol druha hodiny, upozornil Ukrinform.

Streľba v Krasnoarmijsku má dve obete

Najmenej dve obete si vyžiadala nedeľňajšia streľba na námestí pred radnicou v meste Krasnoarmijsk (rusky Krasnoarmejsk) v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na stránku mesta 06239.com.ua.

Jedna z obetí zomrela na mieste. Druhý zranený muž zomrel počas prevozu do nemocnice. Ďalšieho civilistu postrelili do nohy a nachádza sa v nemocnici.

Agentúra AP uviedla, že k streľbe v Krasnoarmijsku došlo niekoľko hodín po tom, ako tam neznámi ozbrojenci zastavili hlasovanie v referende o zvrchovanosti Doneckej oblasti a obsadili radnicu. Jeden z nich tvrdil, že sú z Národnej gardy Ukrajiny. Podvečer ich prišli posilniť ďalší ozbrojenci, ktorí sa doviezli v aute, pričom sa dostali do potýčky s ľuďmi stojacimi pred radnicou.

Podľa redaktora novín Ukrajinska pravda sa k budove radnice snažilo v aute dostať niekoľko ozbrojencov v maskáčoch. Malo ísť o príslušníkov osobitného policajného práporu Dneper, iné zdroje hovoria o členoch ukrajinskej Národnej gardy. Autu ale cestu zablokovali miestni obyvatelia. Aby si muži zabezpečili priechod k radnici, začali okolo seba strieľať do vzduchu.

Zástupca šéfa Dnepropetrovskej regionálnej správy Boris Filatov však poprel tvrdenia, že na streľbe v Krasnoarmijsku sa podieľali príslušníci práporu Dneper. "Prápor Dneper nebol v Krasnoarmijsku. Pomáha vojakom v stavaní cestných zátarás," napísal Filatov na Facebooku.

Ďalej poznamenal, že ukrajinská Národná garda nemá prápor Dneper: "Existuje Národná garda. Existuje prápor Dneper ministerstva vnútra. Existuje územná obrana ministerstva obrany".

Aj ukrajinské ministerstvo vnútra poprelo správy, že do stretov v Krasnoarmijsku boli zapojení príslušníci osobitného policajného práporu Dneper. "Táto špeciálna policajná jednotka neopustila územie Dnepropetrovského regiónu," píše sa vo vyhlásení na internetovej stránke ministerstva vnútra.
Rezort v tejto súvislosti oznámil, že sa začalo vyšetrovanie udalostí v Krasnoarmijsku ako "úkladnej vraždy".

streľba Karsnoarmejsk Ukrajina (SITA).jpg

EÚ neuznáva výsledok separatistických referend

Európska únia neuznáva takzvané referendá organizované proruskými separatistami, ktoré sa uskutočnili v nedeľu v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedla to v nedeľu večer hovorkyňa Európskej komisie (EK) Maja Kocijančičová.

"Takzvané referendá v častiach regiónov Luhansk a Doneck sú nezákonné a my neuznávame ich výsledky," povedala hovorkyňa šéfky európskej diplomacie Catheriny Ashtonovej.

Podľa Kocijančičovej tí, ktorí zorganizovali sporné referendá, nemajú žiadnu demokratickú legitimitu, pričom ich organizovanie je v rozpore s cieľmi spoločného vyhlásenia zo Ženevy o znížení napätia na východe Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok