V Litve sa konajú voľby hlavy štátu, favoritkou je súčasná prezidentka

TASR
11.5.2014 15:14

Približne 2,5 milióna oprávnených voličov v Litve sa dnes môže zúčastniť na prezidentských voľbách, ktoré sú už šiestymi v poradí od opätovného získania nezávislosti tejto bývalej sovietskej republiky v roku 1991.

V Litve sa konajú voľby hlavy štátu, favoritkou je súčasná prezidentka
SITA

Očakáva sa, že bude znovu zvolená súčasná prezidentka Dalia Grybauskaite, známa tvrdými výrokmi. Podľa prieskumov by bývalá finančná komisárka EÚ a litovská ministerka financií mohla získať zhruba 47 percent hlasov, uviedla tlačová agentúra AP.

Hoci má 58-ročná Grybauskaite v prieskumoch značný predstih pred šiestimi protivníkmi, je pod hranicou získania väčšiny, ktorá by jej umožnila vyhnúť sa druhému kolu prezidentských volieb. To by malo byť 25. mája, spolu s voľbami do Európskeho parlamentu.

Podpora Grybauskaite medzi voličmi vzrástla po tom, ako tvrdými slovami odmietla ruskú anexiu Krymu, a tiež pre jej neochvejnú podporu zvýšeniu počtu vojakov NATO v Litve.


"Európa musí pochopiť, že Rusko sa pokúša prekresliť povojnovú mapu a hranice," povedala nedávno litovská prezidentka. Dodala, že Ukrajina bola prvá, potom príde na rad Moldavsko a nakoniec to "môže dosiahnuť baltické štáty a Poľsko". Skonštatovala, že ide o vážnu hrozbu pre región.


Volebné miestnosti v Litve sa zatvoria o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ), oznámila agentúra DPA. S prvými výsledkami, ktoré majú výpovednú hodnotu, sa počíta v noci na pondelok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok