Minister Lajčák ocenil pokroky Srbska smerom k európskej integrácii

TASR
9.5.2014 18:47

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák dnes (9. mája) pricestoval na návštevu Srbska, kde v Belehrade rokoval s predstaviteľmi novozvolenej srbskej vlády, sformovanej po parlamentných voľbách 27. apríla 2014 – s ministrom zahraničných vecí Ivicom Dačićom, predsedom vlády Aleksandrom Vučićom a na záver ho prijal prezident Srbska Tomislav Nikolić.

Minister Lajčák ocenil pokroky Srbska smerom k európskej integrácii
SITA

Na stretnutiach, ktoré nadviazali na januárovú návštevu premiéra Fica v Belehrade, minister M. Lajčák partnerom tlmočil pretrvávajúcu a všestrannú podporu Slovenska procesu rozšírenia EÚ a eurointegračným ambíciám Srbska ako jeho súčasti. "Pred Srbskom stojí rozhodnutie o prijatí radu nevyhnutných reforiem. Vítam preto, že nová vláda v Srbsku je tvorená stranami, ktoré majú záujem na konštruktívnej spolupráci, a ktorých proeurópska orientácia je nespochybniteľná. Teší ma, že Srbsko je subjektom a nie objektom prebiehajúcich procesov," povedal počas rokovaní minister M. Lajčák a zdôraznil, že Slovensko z vlastných skúseností vie, aký zložitý je negociačný proces. Srbsko má však potrebné administratívne kapacity, aby svoje domáce úlohy zvládlo a stalo sa členom EÚ v čo najkratšom možnom čase. Ako to minister zdôraznil na tlačovej konferencii na Ministerstve zahraničných vecí Srbska, "v prístupových rokovaniach Srbska nie je dôležitá rýchlosť, ale vytrvalosť".

Po rokovaniach v Belehrade minister M. Lajčák odcestoval do Nového Sadu, kde dnes vystúpi na konferencii Slováci a Srbi – história a súčasnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok