Harabin sa obrátil so sťažnosťou na Európsky súd pre ľudské práva

TASR
27.9.2011 15:51

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin sa obrátil na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu so sťažnosťou voči disciplinárnemu rozhodnutiu pléna Ústavného súdu SR.

Harabin sa obrátil so sťažnosťou na Európsky súd pre ľudské práva

Podľa obsahu sťažnosti boli porušené jeho základné práva na spravodlivé súdne konanie, zákaz diskriminácie, právo na slobodu prejavu, právo na účinný opravný prostriedok, ochranu majetku. „Domáham sa iba spravodlivosti voči politickej šikane, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani autori politických procesov z 50. rokov. Trestať za právny názor a slobodu slova, to je výsmech právneho štátu“, vysvetlil predseda NS SR Štefan Harabin.

Harabin okrem iného namieta, že o jeho prípade rozhodovali sudcovia, ktorí sa v minulosti sami voči jeho osobe namietali, že sú zaujatí. Podľa dôkazov nie je možné, aby raz boli voči Harabinovi zaujatí a inokedy zase nie.

ESĽP už v minulosti uznal Harabinove argumenty a konštatoval porušenie jeho práv na slobodu prejavu, ale nepotreboval prijať konečné rozhodnutie, pretože Národná rada SR ho neodvolala z funkcie predsedu NS SR na návrh vlády SR. Niektorí politici, ktorí nečítali verdikt ESĽP, jeho argumenty zámerne zamlčujú a klamú.
Informácie poskytla Kancelária predsedu Najvyššieho súdu SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok