Online test spotreby paliva do Chorvátska a späť

Autožurnál
8.5.2014 08:14

Na trase k chorvátskemu moru testujeme spotrebu štyroch kompaktných kombíkov. Čaká nás 700 km jedným a 700 km druhým smerom, plus bonus navyše. Tri autá sú vybavené benzínovými motormi. Najhorúcejšiu novinku v teste Peugeot 308 SW poháňa naftový agregát 1.6 HDi. Celý test môžete vďaka monitorovacím zariadeniam v dvoch autách sledovať online.

Online test spotreby paliva do Chorvátska a späť
TA3

Online test: V cieli prvej časti

Pozdravujeme vás z Novalje. Máme za sebou 14-hodinovú šichtu, ale sme šťastne v cieli prvej časti testu. Zajtra si berieme voľno od monitorovania, preto nás nebudete môcť sledovať cez monitorovací systém. Monitorovanie spustíme opäť v sobotu ráno, keď vyrazíme na cestu späť. Tá bude spestrená porovnaním dvoch trás, ale o tom až zajtra.

Zajtrajší deň venujeme preliezaniu a meraniu interiérov, ich točeniu a ešte si musíme nasnímať pár prejazdov. Zároveň pripravíme pre web video, v ktorom zhodnotíme dnešný deň. Očakávajte ho ale najskôr v popoludňajších hodinách. Potrebujeme trochu vydýchnuť.

Ešte doobeda však  vyhlásime tipovaciu súťaž, ktorej hlavnou cenou bude víkend s jedným z našich kombíkov. Táto súťaž bude súvisieť  práve s porovnaním dvoch trás, na ktoré sa chystáme v sobotu po ceste späť.

Ďakujeme, že nás sledujete a za živú komunikáciu. Vidíme a počujeme sa zajtra. Na záver dnešného dňa pripájame ešte niekoľko snímok s večernou atmoškou.

1.jpg
2.jpg

Online test: Sme v Chrovátsku, ale zatiaľ len na diaľnici

Na pár hodín sme sa odmlčali. Za ten čas sme natočili niekoľko prejazdov na kameru. To boli tie otočky na niektorých miestach, ktoré ste mali možnosť sledovať cez monitorovací systém.

Na poradí čo sa spotreby paliva týka diaľnica zatiaľ nič nezmenila. Naftový Peugeot je jasne najúspornejší s priemerom 4,4 l/100 km. Večer porovnávame jeho hodnoty s vlanajšou Hondou Civic 1.6 i-DTEC. Z benzínových áut má podľa údajov palubných počítačov najmenší apetít Seat Leon ST 1.4 TSI s priemerom 5,2 l/100 km. Za ním je Kia cee’d sw 1.6 GDi 5,9 l/100 km a tretie miesto priebežne patrí Honde Civic Tourer 1.8i s hodnotou 6,3 l/100 km.

Všetko sú to ale údaje palubných počítačov. Nás bude zaujímať skúška správnosti dotankovaním, ku ktorej sa ale dopracujeme až v sobotu.

Kým sme sa dostali do Chorvátska dokončil som prvé kolečko “po autách”. Máme za sebou už aj prvé kilometre po diaľnici. Tretí v poradí som si vyskúšal Peugeot. V porovnaní s Hondou som si ešte viac pohoršil pokiaľ ide o odkladacie priestory. Časť svojich vecí, ktoré si prekladám z auta do auta som musel hodiť na zem za chrbát. Peugeot ale celkovo najlepšie odhlučnené auto. Veľmi príjemne sa v ňom cestuje.

Ťažkopádnosť naftového agregátu, ktorá v meste prekáža sa na diaľnici mení na výhodu. Na mysli mám hlavne dlhé prevody. pri rýchlosti 130 km/h točí 2100 otáčok 1/mi na 6. stupeň. Len pre porovnanie Honda točí 3400 1/min, Kia 3100 1/min a Seat 2800 1/min.

Ako posledné auto zo štvorice som si vyskúšal Kiu. Jej silnou stránkou je atmosferický motor, ktorý pekne reaguje na akcelerátor. V každom režime otáčok sa javí na atmosféru dostatočne čulý. V porovnaní s ostatnými autami je najslabšou stránkou Kie riadenie. Pôsobí najviac umelým dojmom.

3.jpg

Online test: Prvé informácie z trasy

Zastavili sme sa na rýchly obed kúsok za Szombathely. Reštaurácia Joži Báči je jednou z mála po ceste, kde sa dá napojiť na wifi a doplniť nové snímky z cesty.

V spotrebe zatiaľ jasne donimuje naftový Peugeot 308 s priemerom 4,2 l nafty na 100 km. To je hodnota zhruba na úrovni Hondy Civic 1.6 i-DTEC, s ktorou sme rovnaký test absolvovali vlani.

Medzi benzínovými motormi vedie podľa údajov palubného počítača Seat Leon ST 1.4 TSI (90 kW/122 k) s priemerom 5,0 l/100 km. Druhá je Kia cee’d sw 1.6 GDi (99 kW/135 k) so spotrebou 5,6 l/100 km a tretia priečka priebežne patrí Honda Civic Tourer 1.8 i-VTEC. Jej palubný počítač ukazuje priemer 6,1 l/100 km.

Doposiaľ som vyskúšal dve autá. V Seate zaujal príkladne tichý a kultivovaný motor, ktorý na voľnobehu nepočuť ani necítiť. Honda zase boduje krásnym šoférskym kokpitom, hoci sa v ňom cítim viac stiesnene. Hlavou atakujem strop, čo je daň za uloženie palivovej nádrže pod prednými sedadlami.  S presadnutím do Hondy sme si polešili šoférskymi zážitkami, ale jej interiér sa kvôli šikmému čelnému oknu rýchlejšie prehrieva. Zatiaľ jazdíme so všetkými autami bez klimatizácie, ale v Honde to ďalšia posádka asi dlho nevydrží. Tiež mi prekáža aerodynamický hluk vznikajúci pri obtekaní predného A stĺpika a horšie to je v Honde tiež s odkladacími priestormi na nápoje, telefón, vysielačku  atď.

 

Online test: Vstupné merania

Ešte pre začiatkom testu dostali tri benzínové autá trochu zabrať. Absolvovali vstupné merania dynamiky a brzdných dráh. Zároveň sme si posvietili aj na sprevodovanie.

Výsledky sme stručne okomentovali vo videu. Podrobnosti zverejníme v júnovom vydaní Autožurnálu a v niektorom z najbližších Motoringov, ktorý bude venovaný tomuto testu.

Kiu sme začiatkom týždňa najprv prebehli do Košíc a späť, kvôli zábehu. Popri Peugeote to bolo ďalšie úplne nové auto v našom teste a potrebovali sme mu dať aspoň prvých 1000 km.

Po ranných zhonoch a uploadovaní úvodných materiálov sme konečne vyrazili na cestu. Momentálne sa nachádzame na území Maďarska.

 

 

Online test spotreby paliva do Chorvátska a späť: Štartujeme!

Reagujeme na čitateľský podnet a tohtoročnú jazdu na spotrebu sme sústredili na benzínové agregáty. Dokonca nie jeden ako tomu bolo v minulosti, ale hneď tri. V našom teste sa stretla japonská atmosféra s kórejskou a obe sa budú snažiť poraziť preplňovaný štvorvalec od VW Group.

Hondu Civic Tourer poháňa motor 1.8i. Kia cee'd sw sa tiež spolieha na atmosferický štvorvalec. Pod jej prednou kapotou pracuje agregát 1.6 GDi s priamym vstrekovaním benzínu. Do tretice tu máme Seat Leon ST a zástupcu downsizingu, preplňovaný štvorvalec 1.4 TSI v slabšej výkonovej verzii 90 kW/122 k.

Pokiaľ ide o Peugeot, do poslednej chvíle sme dúfali, že stihne doraziť na Slovensko auto s novým preplňovaným trojvalcom 1.2 e-THP (96 kW/130), ktorý inak vôbec nie je márny. Pred týždňom som mal možnosť skúšať ho vo Francúzsku a ešte stále prebiehajúce prvé medzinárodné predvádzacie jazdy sú tiež dôvodom, prečo sa nám nepodarilo získať ani francúzske testovacie auto.

Napriek tomu si veľmi cením nasadenie slovenského importéra pre náš test. Vozidlo, ktoré s nami absolvuje celú trasu totiž len v pondelok vytiahli zo skladu, v utorok poistili a prihlásili a dnes s ním štartujeme. Pozitívne tiež je, že Peugeot vôbec nepôjde  vlastnú súťaž. Máme ho s kým porovnávať. Viac vo videu.

 

Priebeh testu

Od dotankovania po hrdlo nádrže, ktoré sme kvôli šetreniu času absolvovali ešte včera večer, budeme sa snažiť hýbať so všetkými autami spolu. Aby žiadne nebolo uprednostňované. Do Chorvátska pôjdeme krížom cez Maďarsko po okresných cestách, našou obľúbenou, najlacnejšou a najrýchlejšou trasou, pokiaľ sa chcete vyhnúť akýmkoľvek poplatkom za diaľnice. Cestu cez Maďarsko po okreskách sme si vybrali aj z dôvodu, aby sme do spotreby dostali optimálny pomer okresiek aj diaľnic. Každú časť trasy, teda po okreskách aj diaľnici rozdelíme na štyri časti a každý úsek bude na čele vždy iné auto. Aby sa nestalo, že niektoré sa bude neustále ukrývať v tzv. aerodynamickom tunely za ostatnými. Rovnako sa budú striedať tiež vodiči v autách, nech jazdný štýl nemá vplyv na výsledok testu.

Cesta na ostrov Pag nám bude trvať približne 10 až 12 hodín, vrátane točenia pár prejazdov a nejakých zastávok na občerstvenie.

 

Môžete nás sledovať online!

Teraz to najdôležitejšie. Vďaka spolupráci s firmou Commander môžete celý test sledovať naživo. Stačí kliknúť na:  www.commander.sk a doplniť prihlasovacie meno a heslo.

 

Prístup k sledovaniu testu:  www.commander.sk

Prihlasovacie meno:  testchorvatsko

Heslo: ta3motoring

 

Monitorovací systém je zabudovaný v dvoch autách. V Honde Civic Tourer a Seate Leon ST, kde aj meria spotrebu.

O priebehu testu vás budeme počas celého dňa pravidelne informovať. Už teraz sa môžete tešiť na druhé video, v ktorom si zrekapitulujeme vstupné merania dynamiky - zrýchlenie z 0 na 100 km/h a pružnosť na treťom a štvrtom prevodovom stupni s pomocou zariadenia Racelogic.

TB__0477.jpg
TB__0573.jpg
TB__0566.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok