Česko by sa s prijatím eura nemalo ponáhľať

SITA
13.12.2011 12:12

Česká vláda by zatiaľ nemala stanoviť dátum vstupu Českej republiky do eurozóny a krajina by v budúcom roku ani nemala vstúpiť do európskeho mechanizmu výmenných kurzov (ERM II).

Česko by sa s prijatím eura nemalo ponáhľať

V materiáli, ktorý prerokuje v stredu vládny kabinet premiéra Petra Nečasa, to odporúčajú česká centrálna banka (ČNB) a ministerstvo financií (MF).

"MF a ČNB v súlade so schválenou aktualizovanou stratégiou pristúpenia ČR k eurozóne odporúčajú vláde ČR zatiaľ nestanovovať cieľový dátum vstupu do eurozóny a počas roka 2012 sa neusilovať o vstup do mechanizmu ERM II," uvádzajú inštitúcie v spoločne spracovanom vyhodnotení konvergenčného programu.

Vstupom do ERM II by sa Česká republika zaviazala, že kurz koruny voči euru sa nezmení o viac než 15 percent od fixnej stredovej hodnoty. Krok je nevyhnutnou podmienkou pre každého záujemcu, ktorý chce prijať spoločnú európsku menu. V ERM II musí každý budúci člen eurozóny fungovať aspoň dva roky. Praha sa k prijatiu eura zaviazala v roku 2004, keď sa krajina stala členom Európskej únie.

Česká centrálna banka a ministerstvo financií pripomínajú, že vstup do eurozóny bude pre Česko znamenať pravdepodobne zvýšené náklady súvisiace s novými záchrannými a stabilizačnými mechanizmami. Podľa dokumentu krajine prospeje zvyšovanie konkurencieschopnosti jej ekonomiky bez ohľadu na to, akou menou bude platiť. Pre prijatie eura je ale vysoká konkurencieschopnosť nutnou podmienkou, upozorňujú inštitúcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok