Praha si pripomína výročie povstania proti nacistom

TASR
5.5.2014 16:30

Pietny akt pri príležitosti 69. výročia Pražského povstania sa dnes konal pred budovou Českého rozhlasu. Zúčastnili sa na ňom predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, predsedovia oboch komôr českého parlamentu, Milan Štěch (Senát) a Jan Hamáček (Poslanecká snemovňa), ako aj celý rad ďalších hostí. Informovali o tom spravodajská televízia ČT24 a internetový server Novinky.cz.

Praha si pripomína výročie povstania proti nacistom
CTK

Milan Štěch vo vystúpení na spomienkovom podujatí konštatoval, že ľudia v máji 1945 vychádzali z "vlastenectva, z lásky k rodnej krajine a k ľuďom, ktorí v nej žijú". Kľúčovou otázkou dneška podľa jeho slov, ale aj názoru ďalších rečníkov je, či i dnes existuje ešte podobné vlastenectvo a či by aj súčasníci boli schopní odhodlať sa k podobnému kroku, ako ľudia pred takmer siedmimi desaťročiami.

Predseda českého Senátu sa vyjadril, že pojem vlastenectvo sa v súčasnosti zneužíva viac ako kedykoľvek predtým. Niektorí si ho zamieňajú s nacionalizmom a xenofóbiou, iní zasa tvrdia, že vlastencom je ten, kto neznáša Európsku úniu. To nie je hrdé vlastenectvo, to je naopak demagógia a pokrytectvo, zdôraznil Štěch.

praha.jpg

Rečník pripomenul, že zatiaľ žijeme v pokojných časoch, ale preto nám nemôže byť ľahostajné, čo sa deje na Ukrajine. Práve tam vidno skôr nacionalizmus ako vlastenectvo, pričom sa to týka tak Ukrajincov, ako aj Rusov, poznamenal.

Úlohu rozhlasu v pamätných májových dňoch roku 1945 vyzdvihli ďalší rečníci spomienkovej akcie. Dňa 5. mája pred 69 rokmi padlo iba v hlavnej budove rozhlasu 89 zamestnancov, českých policajtov a povstalcov, pripomenul premiér Bohuslav Sobotka.

Sloboda nemôže byť bez slobodného šírenia informácií, konštatoval Jan Hamáček.
Pražský primátor Tomáš Hudeček zasa pripomenul, že rozhlas zohral hlavnú úlohu pri informovaní občanov hlavného mesta o zriadení Českej národnej rady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok