Islamisti Boko Haram sa prihlásili k únosu nigerijských školáčok

TA3 SITA
5.5.2014 15:57

Únos dievčat je veľmi nepríjemný pre nigérijskú vládu a hrozí, že odvedie pozornosť od prvého zasadnutia Svetového ekonomického fóra pre Afriku organizovaného tento týždeň v Nigérii.

Islamisti z militantnej skupiny Boko Haram sa prihlásili v pondelok k únosu viac ako 200 školáčok počas aprílového útoku na mesto Chibok na severovýchode Nigérie, uviedla agentúra AFP. "Uniesol som vaše dievčatá," povedal na videu, ktoré má k dispozícii agentúra, líder Boko Haram Abubakar Shekau. Ďalšie detaily nezverejnili. Podľa niektorých zdrojov bolo unesených dievčat viac ako 300, pričom 276 je stále nezvestných.

V noci zo 14. na 15. apríla zaútočili militanti na dievčenské gymnázium a školáčky odviezli v nákladných autách na neznáme miesto. Únos sa stal v rovnakom čase ako bombový útok, tiež pripisovaný Boko Haram, na okraji hlavného mesta Abuja, pri ktorom zomrelo 75 osôb. O týždeň neskôr zopakovali islamisti útok na rovnakom mieste a zabili 19 ľudí a zranili 34.

Únos dievčat je veľmi nepríjemný pre nigérijskú vládu a hrozí, že odvedie pozornosť od prvého zasadnutia Svetového ekonomického fóra pre Afriku organizovaného tento týždeň v Nigérii. Zjavná neschopnosť armády zamedziť útokom a za tri týždne vypátrať unesené dievčatá vyvolala hnev a protesty v krajine. Úrady namiesto toho zatkli líderky protestného pochodu, čo vyvolalo v krajine ďalšie nepokoje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok