Vodcu Sinn Féin Adamsa prepustili z väzby

TASR, TA3
4.5.2014 20:48

Severoírska polícia informovala, že po piatich dňoch vypočúvania prepustila z väzby na slobodu vodcu republikánskej strany Sinn Féin, Gerryho Adams.

Adamsa zadržali v stredu večer po tom, čo sa sám dostavil na políciu v súvislosti s vyšetrovaním neobjasnenej vraždy matky desiatich detí Jean McConvilleovej z Belfastu z roku 1972.

Zločin padá na konto Írskej republikánskej armády (IRA), medzi ktorej členov patril aj Adams. McConvilleovú, ovdovenú matku desiatich detí, členovia IRA popravili, mylne sa domnievajúc, že ide o špiónku pracujúcu pre britské tajné služby. IRA sa k vražde priznala až v roku 1998. Pozostatky zavraždenej ženy sa našli v roku 2003. McConvilleovej prípad patrí k najkontroverznejším zločinom dlhoročného sektárskeho násilia v Severnom Írsku.

Samotný Adams akúkoľvek vinu popiera.

Adams bol dnes oficiálne prepustený z väzby, ale okamžitému odchodu 65-ročného politika z väzby v Antrime, západne od Belfastu, zabránil protest rozhnevaných protestantov pred policajnou väzbou.
Polícia sa musela do dnešného večera rozhodnúť, či Adamsa obviní alebo pustí z väzby alebo či požiada sudcu o povolenie opätovne mu predĺžiť väzbu, v ktorej bol od stredy. Toto predĺženie si totiž vyžiadala už v piatok.

Prípad Adamsa sa však jeho prepustením z väzby nekončí. Polícia uviedla, že postúpila jeho spis severoírskej prokuratúre, ktorá rozhodne o jeho prípadnom obvinení neskôr.

Podľa agentúry Associated Press sa polícia zrejme domnieva, že Adams bol zmieneným veliteľom IRA, ale nemá dostatok dôkazov na to, aby ho obvinila. Preto prípad postúpila prokuratúre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok