Úrady potvrdili vyše 2100 obetí piatkového zosuvu pôdy v Afganistane

TASR TA3
3.5.2014 10:02

Na vyše 2100 stúpol počet potvrdených obetí piatkového masívneho zosuvu pôdy v odľahlej horskej dedine severovýchodného Afganistanu. Povedal to dnes hovorca guvernéra provincie Badachšán.

"Vyše 2100 ľudí z 300 rodín (v dedine Aba Chušk) je mŕtvych," informoval agentúru Reuters.
Na dnešné popoludnie naplánovali smútočnú rozlúčku s obeťami prírodnej katastrofy a očakáva sa, že miesto zosuvu bude označené za masový hrob, citovala agentúra Associated Press hovorcu mierovej misie OSN v krajine Ariho Gaitanisa.

Postihnutú provinciu dnes navštívi jeden z dvoch viceprezidentov krajiny, aby preveril situáciu.
OSN zdôraznila, že teraz sa treba sústrediť na vyše 4000 ľudí, ktorí pri piatkovej katastrofe prišli o strechu nad hlavou. Podľa vyjadrenia úradov hrozí riziko ďalších zosuvov v oblasti, ktorá  sa nachádza medzi pohoriami Hindukúš a Pamír, pričom susedí s Čínou. Do oblasti boli vyslané záchranné tímy, aby pomohli s evakuáciou tých, čo prežili.

Okrem vojen a bojov, ktoré sužujú krajinu už približne 30 rokov, zasiahli Afganistan opakovane prírodné katastrofy ako zosuvy pôdy či lavíny. Pri podobnom zosuve pôdy v roku 2012 zahynulo 71 ľudí. Telá valnej väčšiny z nich sa nepodarilo vyslobodiť spod zosuvu a miesto preto vyhlásili za masový hrob.

Náhle záplavy v severných provinciách Afganistanu, ktoré sa opakujú každoročne na jar v období silných zrážok, si minulý týždeň vyžiadali približne 100 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok