Po zosuvoch pôdy v Afganistane hlásia stovky obetí

TASR TA3
2.5.2014 21:58

Počet obetí dnešných zosuvov pôdy v odľahlých horských oblastiach severovýchodného Afganistanu sa vyšplhal na najmenej 350, pričom vyše 2000 ďalších ľudí zostáva uväznených pod nánosmi. Oznámil to hovorca mierovej misie OSN v krajine Ari Gaitanis, ktorého citovala agentúra AP.

Záchranných prác sa spolu s miestnymi úradmi zúčastňujú aj oddiely mierovej misie. Zosuvy zasiahli dedinu Aba Chušk v okrese Argu. Postihnutá oblasť sa nachádza v provincii Badachšán medzi pohoriami Hindukúš a Pamír, pričom susedí s Čínou. Zničených bolo zhruba 200 domov, ako aj veľká časť poľnohospodárskej pôdy.

"V dedine žilo vyše 1000 rodín. Uväznených pod nánosmi je celkovo 2100 obyvateľov - mužov, žien a detí," uviedol pre agentúru Reuters hovorca guvernéra danej provincie. "Do oblasti boli vyslané záchranné tímy, aby pomohli s evakuáciou tých, čo prežili," doložil šéf polície v provincii Badachšán.

Náhle záplavy v severných provinciách Afganistanu, ktoré sa opakujú každoročne na jar v období silných zrážok, si minulý týždeň vyžiadali približne 100 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok