Benfica po roku opäť vo finále, smútok vo Valencii a Turíne

TA3 SITA
2.5.2014 12:22

So smútkom v duši odchádzali vo štvrtok futbalisti Juventusu Turín aj ich priaznivci zo svojho futbalového stánku po odvetnom súboji semifinále Európskej ligy.

Benfica po roku opäť vo finále, smútok vo Valencii a Turíne
SITA/AP

Hráči Juventusu mali počas celého zápasu proti Benfice Lisabon veľkú prevahu, miestami to vyzeralo, že sa hrá na jednu bránku, ale postupový gól nestrelili. Po bezgólovej remíze sa z finálovej účasti teší portugalský majster. Paradoxne vyznieva fakt, že finále európskej klubovej súťaže číslo 2 odohrajú 14. mája práve v domovskom stánku Juventusu v Turíne.

Domáci boli vo štvrtok lepší vo všetkých relevantných štatistikách, ale zápas nevyhrali. Na strelecké pokusy dominovali hráči Juventusu 19:4, v tých na bránku 7:1, na rohy 9:2 a v celkovom počet prihrávok 554:320. Turínčania nevyužili ani viac ako 20 minút trvajúcu presilovku po vylúčení argentínskeho stredopoliara hostí Enza Péreza. Málo platné, po záverečnom hvizde anglického rozhodcu Clattenburga zavládla portugalská radosť. "Je to škoda, lebo za tento dvojzápas proti Benfice sme si zaslúžili postúpiť do finále," cituje server UEFA obrancu Juventusu Giorgia Chielliniho. "Neznižujem kvality súpera, Benfica má výborný tím a treba im pogratulovať, ale vo finále sme mali byť my," doplnil Chiellini. Za jeden z dôvodov, prečo sa neujal aspoň jeden strelecký pokus domáceho tímu, skúsený obranca označil náročný terén. "Trávnik bol premočený od neustáleho dažďa a niektoré prihrávky potom nenachádzali správnych adresátov. Aj tak sme však mali zvíťaziť," dodal Chiellini.

Tréner Juventusu Antonio Conte na tlačovej besede hovoril o absencii šťastia, ale aj o veľkej efektivite súpera. "Dostali sa do finále a pritom poriadne nevystrelili na bránku. V prvom zápase však z dvoch striel dali dva góly a to rozhodlo. Potom už len bránili a to dosť dobre. My sme nemali šťastie, ale aj to je futbal," povedal

Benfica po zisku 33. domáceho ligového titulu môže úspešnú sezónu vyšperkovať ziskom európskej trofeje. Európsku ligu, resp. jej predchodcu Pohár UEFA hráči slávneho klubu ešte nevyhrali, ale zahrajú si tretí raz vo finále. V sezóne 1982/1983 nestačili na belgický Anderlecht a vlani na londýnsky FC Chelsea. "Je to výsledok našej tvrdej práce. Ukázali sme veľkého tímového ducha. Máme v tíme skvelých futbalistov, ale tímová súdržnosť nám vyhráva zápasy. Sme po roku opäť vo finále, ale tentoraz chceme zvíťaziť," povedal obranca Benficy Guilherme Siqueira.

Čo sa nepodarilo doma Juventusu, zvládla Sevilla na trávniku súpera. V španielskom derby sa už domáca Valencia videla za stavu 3:0 vo finále, keď vo štvrtej minúte nadstaveného času zariadil postup Andalúzanov hlavičkou Kamerunčan Stéphane Mbia. Domácemu brankárovi Diegovi Alvesovi spôsobil poriadny šok. "Sme smutní, veľmi smutní. Také niečo sa stane raz za päť, možno raz za desať rokov. Nič smutnejšie som ešte vo futbale nezažil, ale máme mladý tím a pred sebou budúcnosť," cituje server UEFA brankára Valencie Alvesa. Kapitán FC Sevilla, Chorvát Ivan Rakitič, po postupovom góle povedal: "Len ťažko sa hľadajú slová na vyjadrenie toho, akí sme šťastní. Vďakabohu to napokon vyšlo. Teraz sa musíme dobre pripraviť na finále, lebo Benfica má silný a skúsený tím. Budeme však myslieť pozitívne."

FC Sevilla sa môže stať len štvrtým klubom v histórii, ktorý dosiahne tretí triumf v Európskej lige. Prvé dva má z rokov 2006 a 2007. Tri tituly z EL vlastnia iba FC Liverpool, Inter Miláno a Juventus Turín.
Súhrn výsledkov odvetných stretnutí semifinále futbalovej Európskej ligy 2013/2014:

FC Valencia (Šp.) - FC Sevilla (Šp.) 3:1 (2:0) - prvý zápas: 0:2, Sevilla postúpila do finále
Góly: 14. Feghouli, 26. Beto (vlastný), 69. Mathieu - 90.+ Mbia, rozhodoval: Mažič (Srb.)

Zostavy:
Valencia: Diego Alves - Joao Pereira, R. Costa, Mathieu, Juan Bernat - Feghouli, Dani Parejo (78. Javi Fuego), S. Keita, Piatti (61. Cartabia) - E. Vargas, Jonas (85. Barragan)
Sevilla: Beto - Coke, Fazio, Pareja, Fernando Navarro (71. A. Moreno) - Mbia, Daniel Carrico - Vitolo, Rakitič, J. A. Reyes (79. Marin) - Bacca (66. Gameiro)
Juventus Turín (Tal.) - Benfica Lisabon (Portug.) 0:0 - prvý zápas: 1:2, Benfica postúpila do finále
ČK: 89. Vučinič (mimo ihriska) - 67. E. Pérez (po 2. ŽK), 89. L. Markovič (mimo ihriska), rozhodoval: Clattenburg (Angl.)

Zostavy:
Juventus: Buffon - M. Cáceres, Bonucci (73. Giovinco), Chiellini - Lichtsteiner, Vidal (78. Marchisio), Pirlo, Pogba, K. Asamoah - C. Tévez, F. Llorente (78. Osvaldo)
Benfica: J. Oblak - Maxi Perreira, Luisao, Garay, Guilherme Siqueira - E. Pérez, Rúben Amorim, Gaitán (76. Salvio) - L. Markovič (86. Sulejmani), Lima, Rodrigo (69. A. Almeida)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok