Cameron pred poslancami obhajoval rokovania v Bruseli

TA3, SITA
12.12.2011 22:34

Britský premiér David Cameron v pondelok pred poslancami dolnej komory parlamentu obhajoval svoje rokovania v Bruseli, počas ktorých zablokoval prijatie zmluvy, ktorá by zharmonizovala fiškálne pravidlá v Európskej únii.

Cameron pred poslancami obhajoval rokovania v Bruseli
ČTK

Lídri sa pre nesúhlas Británie dohodli, že nové prísnejšie pravidlá presadia formou uzavretia bilaterálnych dohôd. Camerona viacerí politici ešte na summite obvinili z blokovania celej európskej dvadsaťsedmičky, predseda britskej vlády však tvrdí, že fiškálna únia nie je v záujme jeho krajiny.

Cameron podľa vlastných slov viedol bruselské rokovania "v dobrej viere" a jeho požiadavky boli "umiernené, rozumné a relevantné". Zablokovanie prijatia jednotnej celoeurópskej zmluvy zdôvodnil tým, že ostatné členské štáty mu nedokázali zabezpečiť "dostatočné záruky" na ochranu britského finančného sektora.

S premiérovým postojom ale nesúhlasí jeho koaličný partner Liberálni demokrati. Predseda strany a zároveň podpredseda britského kabinetu Nick Clegg dal jasne najavo, že v Bruseli by rokoval inak, ale v tomto prípade mu je prednejšie zotrvanie súčasnej vlády. "Byť izolovaný je potenciálne zlé pre zamestnanosť, zlé pre rast, zlé pre životy miliónov ľudí v tejto krajine. Ale koaličná vláda pretrvá," vyhlásil Clegg.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok