Van Rompuy poďakoval SR za zavedenie reverzného toku plynu na Ukrajinu

TA3
30.4.2014 19:15

Slovensko zajtra oslávi desiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Pri tejto príležitosti Bratislavu navštívil aj prezident Európskej únie Herman Van Rompuy.

Predseda Európskej rady Herman van Rompuy sa poďakoval Slovensku za zabezpečenie reverzného toku plynu zo svojho územia na Ukrajinu. Vyhlásil to po dnešnom stretnutí s premiérom Robertom Ficom. Rompuy je v Bratislave v rámci svojich návštev po hlavných mestách členských štátov únie a aj pri príležitosti osláv 10. výročia vstupu SR do EÚ.

Ako pokračoval, situácia na Ukrajine je naďalej dôvodom na závažné obavy a v prípade neúspechu "malého reverzu" by únia podľa neho musela zvýšiť tlak na Rusko.

Poznamenal, že ekonomická situácia na Slovensku aj v Európe už vykazuje znaky zotavovania, ktoré sú viditeľné. Návrat k rastu pracovných miest označil za dôležitý aj v súvislosti s májovými voľbami do Európskeho parlamentu, keďže je obava zo zvyšovania vplyvu euroskeptických a nacionalistických strán. Za nástroj, ako bojovať proti nim, považuje to, aby sa prichádzalo s konkrétnymi výsledkami, ako je napríklad aj spomínaný ekonomický rast v EÚ.

Prezident únie poukázal na to, že najväčšie rozšírenie pred 10 rokmi vytvorilo nové hranice, slobody a príležitosti pre ľudí. "Prinieslo oveľa viac prosperity a kvality života pre občanov Európy a Slovensko to využilo v najväčšej možnej miere," dodal.

Premiér považuje slovenské členstvo v únii za úspešný príbeh, pričom poďakoval Romuyovi za jeho spoluprácu a podporu, ktorú prejavoval vo vzťahu k SR. "Jeho prítomnosť na oslavách dáva váhu tejto udalosti," uviedol.

Spoločnaá tlačová beseda H. Van Rompuya a R. Fica

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok