Vo veku 71 rokov zomrel herec Bob Hoskins

TASR TA3
30.4.2014 16:46

Vo veku 71 rokov zomrel v utorok v Londýne na zápal pľúc britský herec Bob Hoskins, ktorý sa stal známym úlohou vo filme Kto obvinil králika Rogera a desiatkami ďalších výrazných filmových postáv. V mene rodiny to dnes oznámil hercov agent, ktorého citovala agentúra Reuters.

Hoskins sa narodil v roku 1942 v mestečku Bury St Edmunds v anglickom grófstve Suffolk v rodine úradníka a učiteľky v materskej škole. Keď mal 15 rokov, odišiel zo školy a nikdy nesplnil želanie svojho otca, ktorý z neho chcel mať účtovníka. Namiesto toho vystriedal viacero povolaní a živil sa ako vodič kamiónov, vrátnik, kopáč či umývač okien.

K herectvu sa dostal až ako 25-ročný, keď na základe konkurzu získal miesto v amatérskom divadelnom súbore, odkiaľ sa postupne vypracoval až k veľkým úlohám na popredných britských divadelných scénach.
S divadelným súborom Royal Shakespeare Company hral okrem iného v Shakespearovom Kráľovi Learovi a v Brechtovom Kavkazskom kriedovom kruhu.

V roku 1982 sa na doskách National Theatre predstavil v úlohe Nathana Detroita v hudobnej komédii Frajeri a sadze. Po niekoľkých vedľajších úlohách vo filme a v televízii na seba upútal pozornosť filmovej kritiky aj verejnosti, keď stvárnil úlohu potulného predavača Arthura Parkera v televíznom seriáli Peniažky z neba.

Hviezdu prvej veľkosti však z Hoskinsa urobila postava v melodramatickom filme z londýnskeho podsvetia Mona Lisa (réžia Neil Jordan), v ktorom stvárnil postavu Georgea, dobrosrdečného vodiča prostitútky z vyšších kruhov. V roku 1986 ho za túto rolu nominovali na Oscara, získal za ňu tiež prestížnu cenu Britskej akadémie filmového a televízneho umenia (BAFTA), cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a Zlatý glóbus.

Svetovú popularitu si upevnil úlohou súkromného detektíva Eddieho Valianta v úspešnom filme Kto obvinil králika Rogera (réžia Robert Zemeckis) z roku 1988. Hereckú kariéru ukončil Bob Hoskins v roku 2012, keď mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok