Odbory by chceli zvýšiť minimálnu mzdu na 400 eur v hrubom

TASR
30.4.2014 11:27

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR by chcela na rok 2015 zvýšiť minimálnu mzdu na úroveň 400 eur v hrubom. Takýto návrh chcú odborári predložiť ministerstvu práce a vyjednávať o ňom budú aj so zamestnávateľmi.

Odbory by chceli zvýšiť minimálnu mzdu na 400 eur v hrubom
SITA

"Nárast minimálnej mzdy oproti roku 2014 by bol o 13,6 %," vyčíslil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezident KOZ Jozef Kollár.

Odborári sú totiž presvedčení, že minimálna mzda by mala na Slovensku prekročiť hranicu chudoby. Tá je momentálne stanovená na 346 eur v čistom. Minimálna mzda na tento rok je však určená na 352 eur, čo v čistom predstavuje podľa KOZ 319 eur. "Sme jediná krajina v rámci EÚ, ktorá má minimálnu mzdu po odvedení odvodov nižšiu, ako je hranica chudoby stanovená v tej-ktorej krajine," argumentoval Kollár.

Tí, ktorí pracujú, si však podľa odborárov zaslúžia dôstojný život. Zamestnanec, ktorý odrobí osem hodín denne, nemôže dostať na výplatu menej, ako je stanovená hranica chudoby. KOZ súčasne tvrdí, že doteraz sa nezaznamenal ani jeden prípad, kedy by bol pre zvyšujúcu sa minimálnu mzdu prepustený nejaký pracujúci.
Naopak, zvýšenie miezd by malo podľa odborárov aj povzbudivý vplyv na ekonomiku. Ľudia s vyššími platmi viac kupujú, čím stúpa spotreba v krajine. Zároveň by sa takto podľa odborárov mohla eliminovať sivá ekonomika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok