Strácame kontrolu nad východom, priznal prezident Turčynov

SITA TA3
30.4.2014 11:15

Ukrajinská dočasná vláda v uplynulých hodinách začala strácať kontrolu nad situáciou na východe Ukrajiny. V utorok to priznal už aj prezident Oleksandr Turčynov.

Strácame kontrolu nad východom, priznal prezident Turčynov
SITA/AP

Dôvodom je rastúca neochota tamojších bezpečnostných zložiek zasahovať proti proruským separatistom, ktorí obsadzujú budovy polície a sídiel regionálnych úradov. "Veľká väčšina príslušníkov bezpečnostných zložiek na východe nie je schopná splniť si svoje záväzky a chrániť bezpečnosť našich občanov," citujú Turčynova ukrajinské médiá.

Proruskí separatisti v stredu obsadili sídlo miestnej vlády a policajné veliteľstvo vo východoukrajnskom meste Horlivka. Prvotné správy miestnych médií potvrdil nemenovaný policajný dôstojník, nevedel však uviesť bližšie podrobnosti. "Obsadili oblastnú správu aj políciu," povedal s tým, že na policajnom veliteľstve sa nenachádzali žiadne zbrane, ktorých by sa separatisti mohli zmocniť.

Stovky proruských separatistov zaútočili v utorok aj na regionálne vládne budovy v meste Luhansk, ktoré majú v súčasnosti prakticky úplne pod kontrolou. Policajti obkľúčení na miestnom veliteľstve nakoniec večer zložili zbrane a vzdali sa výmenou za odvoz do bezpečia. Separatisti obsadili v Luhansku aj miestne televízne stredisko a budovu prokuratúry. "Regionálne vedenie nemá kontrolu nad policajnými silami v Luhansku," uviedol poradca ministra vnútra Stanislav Rečynský.

Jaceňuk chce zároveň s májovými voľbami hlavy štátu usporiadať aj referendum o celistvosti krajiny

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok