Maďarská polícia zakročila proti odporcom pomníka okupácie

TASR
29.4.2014 17:18

Maďarská polícia dnes vyzvala protestujúcich proti výstavbe kontroverzného pomníka obetiam nemeckej okupácie v Budapešti, aby opustili stavenisko. Tých, ktorí výzvu neposlúchli, z miesta stavby nasilu odviezli, uviedla agentúra MTI. Skupina niekoľkých desiatok demonštrantov už niekoľko dní bránila stavbárom v práci, ale polícia voči nim až dodnes nezasiahla.

Maďarská polícia zakročila proti odporcom pomníka okupácie
SITA

Dnes popoludní dorazilo na miesto 50 príslušníkov pohotovostnej jednotky, ktorí najskôr demonštrantov vyzvali, aby opustili priestor; potom ich spoza plota staveniska začali odvážať a legitimovať.

Zákrok policajtov sledovalo zhruba 30 sympatizantov protestujúcich a ich počet sa postupne zväčšoval.
Organizátori o konaní demonštrácie oficiálne informovali políciu. Obsadenie staveniska bolo však už podľa úradov nelegálne.

O postavení Pomníka obetiam nemeckej okupácie rozhodla vláda Viktora Orbána minulý rok. Realizáciu projektu kabinet označil za prioritnú. Vyše sedem metrov vysoké súsošie má tvoriť archanjel Gabriel, symbolizujúci Maďarsko, na ktorého bude zvrchu útočiť orol - symbol nacistického Nemecka.

Vláda pôvodne plánovala odovzdať pomník 19. marca, keď bolo 70. výročie okupácie. Napokon sa v reakcii na viaceré protesty rozhodlo, že monument bude odovzdaný až koncom mája - po parlamentných voľbách, ale aj po voľbách do Európskeho parlamentu (EP).

Pomník vraj zamlčiava zločiny Maďarov

Kritici, medzi nimi aj Zväz židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ), tvrdia, že pomník skresľuje úlohu, ktorú Maďari zohrali v holokauste, a že symbolika pomníka by výrazne prispievala k potláčaniu národnej zodpovednosti. Konflikty okolo kontroverzného projektu podľa zväzu spôsobia vážne škody v posudzovaní Maďarska na medzinárodnej scéne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok