Podľa Ukrajiny príčinou napätia v Slovjansku môžu byť náleziská bridlicového plynu

TASR
28.4.2014 09:48

Ukrajinské médiá prišli so špekuláciou, že príčinou, pre ktorú sa centrom odporu proti súčasnej kyjevskej vláde stalo najnovšie práve mesto Slovjansk, je bridlicový plyn. Podľa informácií, ktoré zazneli v analytickej relácii Týždeň v televízii TSN, sa novinári zaujímali o tzv. juzovský projekt.

Podľa Ukrajiny príčinou napätia v Slovjansku môžu byť náleziská bridlicového plynu
SITA/AP

Neradi o ňom údajne hovoria aj na samotnej Ukrajine, keďže ide o veľké zásoby plynu, ktoré by mohli zásadne zmeniť mapu nálezísk kľúčových energetických zdrojov v Európe i vo svete.

Televízia uviedla, že v Donbase "vôbec nejde o boj za humanitu, federalizáciu či boj za práva po rusky hovoriaceho obyvateľstva, boj slovanských vlastencov proti mýtickým banderovcom, ale o vopred pripravenú operáciu ruských tajných služieb".

Ukrajinská vláda priznáva, že náleziská bridlicového plynu v Slovjansku a okolí sú jedny z najväčších v Európe i na svete. Podľa doterajších odhadov môže Ukrajina vďaka nim zvýšiť objem plynu, ktorý ťaží na vlastnom území, o 30-40 percent a v horizonte štyroch-piatich rokov by mohla začať aj s jeho vývozom, informovala agentúra UNIAN.

Náleziská bridlicového plynu v Donbase, ale aj v západoukrajinskej Ľvovskej oblasti vyľakali ruských monopolných dodávateľov zemného plynu, pripomenula s odvolaním sa na ukrajinskú televíziu agentúra UNIAN. Podľa nej ruský koncern Gazprom niekoľko rokov v Európe cielene tlmí diskusiu o bridlicovom plyne a investuje do toho nemalé finančné prostriedky, aby "zlikvidoval nepriateľa".

Moskovské médiá, ako pripomína UNIAN, neraz uvádzali, že časť príjmov za zemný plyn dostáva ruský prezident Vladimir Putin a jeho okolie. Oddelenie časti Donbasu od zvyšku Ukrajiny má preto priamu súvislosť s peňaženkami niektorých ľudí, nie so slovanskou jednotou, konštatuje UNIAN.

Kandidát na ukrajinského prezidenta Petro Porošenko v nedeľu vyhlásil, že budúci rok môže byť posledným, keď Ukrajina bude kupovať plyn od Ruska. Už v októbri môže dostávať plyn reverzným tokom zo SR a "má možnosť ťažiť aj vlastný plyn, vrátane bridlicového".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok