Šéf Európskej komisie dostane na Slovensku štátne vyznamenanie

TASR
27.4.2014 13:36

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso zavíta pri príležitosti 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ) do Bratislavy. V pondelok 28. apríla ho najskôr prijme prezident Ivan Gašparovič, ktorý mu udelí štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža II. triedy.

Šéf Európskej komisie dostane na Slovensku štátne vyznamenanie
SITA

S premiérom Robertom Ficom sa stretne na slávnostnom obede, počas ktorého budú hovoriť o aktuálnych otázkach Európskej únie.

Ekonomická univerzita udelí Barrosovi titul Doctor honoris causa. Na jej pôde potom vystúpi s prednáškou na tému "Slovensko v srdci Európy".

Predpokladá sa, že bude tiež prítomný na podpísaní memoranda o porozumení medzi Eustreamom a ukrajinskou spoločnosťou Ukrtransgaz. To sa týka reverzných dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Rokovania, ktoré sa úspešne zakončili v piatok (25. 4.) vo večerných hodinách, sa viedli aj za účasti Európskej komisie (EK).

Predstavitelia spoločnosti Eustream rokovali v piatok v Kyjeve s partnermi z Naftogazu a Ukrtransgazu o technických aspektoch tzv. malého reverzu z Vojan do Užhorodu. Minister hospodárstva Tomáš Malatinský ho označil za prvé možné a reálne riešenie, ktoré neohrozuje energetickú bezpečnosť Slovenska a krajín EÚ. Malý reverz podporili aj zástupcovia EK.

Eustream sa zaviazal, že v nasledujúcich týždňoch preverí technické možnosti prepravy plynu cez plynovod Vojany s cieľom urýchliť spustenie reverzného toku a zvýšiť pôvodne plánovaný objem dodávok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok