Neobsadenosť kancelárií v Bratislave klesla na 14,55 %

SITA
24.4.2014 09:34

Miera neobsadenosti kancelárskych priestorov v Bratislave sa ku koncu prvého kvartálu tohto roka znížila na 14,55 % z 15,21 %. Najnižšiu mieru, konkrétne 10,8 %, zaznamenala Bratislava I., nasledovaná Bratislavou V. s 13,3-percentnou mierou neobsadenosti a Bratislavou II. s 15,1-percentnou neobsadenosťou.

Neobsadenosť kancelárií v Bratislave klesla na 14,55 %
ČTK

Informovali o tom zástupcovia Bratislava Research Forum (BRF), ktoré tvoria spoločnosti Cushman & Wakefield, Colliers International, CB Richard Ellis a Jones Lang LaSalle.

"V priebehu minulého roka dosiahla miera neobsadenosti najväčšiu mieru od roku 2008. Napriek tendenciám na znižovanie plochy u viacerých nájomcov predpokladáme postupne mierne znižovanie miery neobsadenosti z dôvodu výstavby na kľúč," zhodnotila aktuálnu situáciu konzultantka spoločnosti Colliers International Michaela Horeličanová.

Ku koncu prvého kvartálu 2014 dosiahla celková ponuka kancelárskych priestorov v Bratislave približne 1,5 mil. metrov štvorcových. Z toho necelých 60 % tvoria kancelárie v štandarde A a viac ako 40 % v štandarde B. Zástupcovia BRF nezaznamenali v sledovanom období významnejšie kolaudácie nových kancelárskych priestorov. V tomto roku však očakávajú dokončenie približne 7 tis. metrov štvorcových nových kancelárskych plôch. Zároveň by sa mal dokončiť na prelome tohto a budúceho roka projekt Westend Gate od slovenského developera J&T Real Estate s výmerou 35 tis. metrov štvorcových.

Transakcie, ktoré sa uzatvorili počas prvého kvartálu tohto roka dosiahli výmeru viac ako 28 tis. metrov štvorcových. V medzikvartálnom porovnaní to predstavuje nárast o takmer päť percent a v porovnaní s rovnakým kvartálom minulého roka je to rast o 40 %. Zo všetkých transakcií uskutočnených v pozorovanom období tvorili nové nájmy 53 %, zvyšných 47 % boli renegociácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok