Eroglu: Vyriešenie cyperského konfliktu môže prísť už tento rok

TASR
22.4.2014 09:04

Vyriešenie 40-ročného cyperského konfliktu, v dôsledku ktorého je ostrov etnicky rozdelený na grécku a tureckú časť, je možné v priebehu tohto roka. Podľa agentúry AP to v pondelok povedal líder cyperských Turkov Derviš Eroglu po stretnutí s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom v New Yorku.

Eroglu: Vyriešenie cyperského konfliktu môže prísť už tento rok
SITA

Eroglu vyjadril presvedčenie, že rokovania s gréckocyperským prezidentom Nikosom Anastasiadesom o opätovnom zjednotení Cypru, ktoré sa po 20-mesačnej patovej situácii obnovili vo februári tohto roka, môžu priniesť výsledky.

"Naším cieľom zostáva... vyriešenie cyperského problému v čo najkratšom možnom čase," povedal Eroglu. "V tomto smere máme podporu generálneho tajomníka (OSN). Povzbudzuje obe strany," dodal.
Severocyperský premiér ďalej uviedol, že súčasné rokovania sú zamerané na premostenie zostávajúcich priepastí medzi oboma stranami.

"Pokúšame sa premostiť naše rozdiely a nájsť komplexné riešenie čo najskôr," spresnil. Cyprus je rozdelený od roku 1974, kedy Turecko obsadilo jeho severnú časť, keď sa pri prevrate dostali k moci stúpenci zjednotenia ostrova s Gréckom.

Severocyperská turecká republika vyhlásila nezávislosť, ktorú však medzinárodné spoločenstvo s výnimkou Turecka - ktoré má v oblasti 35.000 vojakov - neuznalo. Cyprus sa v roku 2003 stal súčasťou Európskej únie, benefity členstva si však užíva len grécky juh, pripomína Reuters.

Odchádzajúci veľvyslanec OSN pre Cyprus Alexander Downer na svojej rozlúčkovej tlačovej konferencii 27. marca povedal, že ekonomické problémy Cypru môžu posilniť šance na mierový dohovor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok