Veriaci vo Filipínach na sebe rekonštruovali Ježišovo ukrižovanie

TASR
18.4.2014 09:04

Veriaci v dedinách na severe tichomorského ostrovného štátu Filipíny sa dali dnes opäť pribiť klincami na kríže, ako je to v tejto oblasti na Veľký piatok tradičným veľkonočným zvykom.

Veriaci vo Filipínach na sebe rekonštruovali Ježišovo ukrižovanie
SITA

Miestni kresťania si takýmto spôsobom pripomínajú ukrižovanie Ježiša Krista. Rekonštrukcia biblickej udalosti v sebe zahŕňa prvky rímskokatolícke i ľudovú vieru Filipíncov v náboženské obete a zázraky. Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii.

Ukrižovaní veriaci zostávajú visieť na kríži niekoľko minút. Na túto - priam divadelnú - atrakciu, od ktorej však cirkev začala v posledných rokoch odrádzať, sa za ten čas pozerajú tisícky turistov. Zvyk je rozšírený predovšetkým v provincii Pampanga.

Agentúra AP vo svojej dnešnej reportáži z veľkonočných Filipín priblížila 53-ročného maliara písma Rubena Enajeho, ktorý sa tento rok dal na kríž postavený na hlinenom prašnom násype v dedine San Pedro Cutud v Pampange ukrižovať už 28.-krát.

So svojím každoročným rituálom začal po tom, čo nešťastnou náhodou spadol zo strechy a prežil to. Dnes mu nehrdzavejúce klince do rúk a do nôh pribili muži prezlečení za rímskych vojakov, opisuje americká tlačová agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok