Prokuratúra zrušila obvinenie Daňa, ktorý volil dvakrát

TASR
16.4.2014 14:47

Prokurátor zrušil obvinenie Martina Daňa, ktorý počas prvého kola prezidentských volieb hlasoval viackrát a zverejnil to na internete. Vyplýva to z uznesenia Okresnej prokuratúry Bratislava V, ktoré Daňo tiež zverejnil na internete.

Prokuratúra zrušila obvinenie Daňa, ktorý volil dvakrát
youtube

Daňo podľa prokuratúry neurobil nič, za čo by mal byť obvinený z prečinu poškodzovania cudzích práv a z marenia prípravy a priebehu volieb a referenda, ako tvrdí polícia. Prokurátor v uznesení uviedol, že naplnenie skutkovej podstaty marenia volieb si vyžaduje, aby páchateľ hrubým spôsobom maril výkon práva voliť inej osobe, ide napríklad o zablokovanie volebnej miestnosti tak, aby volič nemohol odovzdať hlas. "V spisovom materiáli nie je zdokumentované, že by konaním obvineného bol u iného voliča vyvolaný stav, ktorý by mu bránil v nerušenom uplatnení a výkone svojho práva voliť," uviedol prokurátor. Podobne zdôvodňoval aj zrušenie obvinenia z poškodzovania cudzích práv. "Ostatní voliči neboli jeho konaním ukrátení na svojich právach, pretože jeho konaním im nebolo znemožnené či ubraté ústavné právo voliť," uviedol.

Daňa polícia obvinila, keďže podľa zistení vyšetrovateľa mal počas prvého kola prezidentských volieb vykonať volebný akt viackrát. Odvoliť mal v mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, kde bol dopísaný do zoznamu oprávnených voličov na základe cestovného pasu. Podobne mal postupovať aj v ďalšom prípade, v mestskej časti Bratislava – Petržalka, kde mal predložiť ďalší cestovný doklad. Polícia informovala, že v prípade dokázania viny by mu hrozilo päťročné väzenie. "Svojím konaním v rozpore so zákonom o spôsobe voľby prezidenta SR, o ľudovom hlasovaní, o jeho odvolaní mal uviesť do omylu okrskovú volebnú komisiu," zdôvodňoval obvinenie hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Zároveň dodal, že zásahom do ústavného princípu rovnosti volebného práva došlo k mareniu volebného práva ostatných oprávnených voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok