Ukrajinský prezident Turčynov "dal zelenú" protiteroristickej operácii

TA3, TASR
14.4.2014 08:37

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes potvrdil podpisom rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) o rozsiahlej protiteroristickej operácii na východe krajiny. Informovali o tom zhodne ukrajinské i ruské tlačové agentúry s tým, že samotný obsah rozhodnutia podlieha utajeniu.

Kerryho poradca pripustil možnosť poskytnutia zbraní Ukrajine

Spojené štáty zvažujú možnosť poskytnutia zbraní Ukrajine, ktorá čelí odporu separatistov vo viacerých mestách pri hraniciach s Ruskom. Vyhlásil to dnes Thomas Shannon, poradca ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho.

Kerryho poradca dnes počas návštevy Berlína dostal podľa agentúry Reuters otázku, či by USA mohli poskytnúť zbrane ukrajinským silám.

"Samozrejme sa na to pozeráme ako na možnosť, ... ale momentálne neviem predvídať, či to urobíme alebo nie," odpovedal na uvedenú otázku Shannon.

Podľa jeho slov súčasné udalosti na východe Ukrajiny nesú jasné známky zasahovania Moskvy, čo Washington považuje za nebezpečné a destabilizujúce. Vo viacerých východoukrajinských mestách dochádza k pokusom o zopakovanie taktiky použitej na Kryme, uviedol Shannon.

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes potvrdil podpisom rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) o rozsiahlej protiteroristickej operácii na východe krajiny. Turčynov dal predtým proruským militantom, okupujúcim vládne budovy ultimátum, na beztrestné zloženie zbraní, ktoré vypršalo dnes ráno o 08.00 h SELČ bez toho, aby ho niekto zo separatistov akceptoval.

Invázia Ruska na východ Ukrajiny by vážne ohrozila ukrajinskú ekonomiku

V prípade, že Rusi zasiahnu na východe Ukrajiny, bude to mať pre krajinu vážne makroekonomické dôsledky. Povedal to cez víkend na okraj jarného zasadania Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky vo Washingtone guvernér ukrajinskej centrálnej banky Stepan Kubiv. Ako dodal, hrozí najmä destabilizácia bankového sektora a výrazný pokles produkcie. Zároveň uviedol, že Kyjev je pripravený zaplatiť všetky svoje dlhy, no za nižšiu než súčasnú cenu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Problémom pre ekonomiku Ukrajiny je fakt, že viaceré kľúčové podniky a časť poľnohospodárskej produkcie sú sústredené do východných oblastí štátu. Práve v týchto oblastiach proruskí separatisti obsadili v niektorých mestách vládne budovy a policajné stanice. "Hlavné riziko (pre ekonomiku) má politicko-okupačný charakter," povedal Kubiv a dodal, že ak by po Kryme nasledovali Slaviansk, Doneck alebo Charkov a iné mestá, potom by sa už hovorilo o výraznom objeme likvidity.

Čo sa týka platieb za plyn, Ukrajina je pripravená platiť Rusku za dodávky plynu okolo 386 USD (279,16 eura) za 1000 kubických metrov (m3). To je nižšia suma, než Gazprom v tomto štvrťroku požaduje. Začiatkom apríla ruská plynárenská spoločnosť oznámila, že zvyšuje Ukrajine cenu za dodávky plynu na 485 USD/1000 m3. Zároveň uviedol, že mu Kyjev dlhuje 2,2 miliardy USD.

Kubiv dodal, že Kyjev všetky svoje dlhy zaplatí. "Ukrajina vždy zaplatila veriteľom v termíne, vychádzajúc z trhových a zakontrahovaných cien," povedal.

Ukrajina by najneskôr začiatkom mája mala dostať dvojročný úver od MMF, ktorý jej fond schválil v rozmedzí od 14 do 18 miliárd USD. Výmenou za finančnú pomoc Kyjev sľúbil uskutočnenie tvrdých hospodárskych reforiem vrátane výrazného zvýšenia cien energií. Aj ďalší donori ako Svetová banka, Európska únia, USA a Japonsko prisľúbili podporu.

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny žiadajú o pomoc Putina

Proruskí separatisti, ktorí sa hlásia k takzvanej Doneckej ľudovej republike na východe Ukrajiny, vyzvali dnes ruského prezidenta Vladimira Putina, aby im pomohol s obranou proti ukrajinským vládnym jednotkám, informovala agentúra Reuters.

Vodca separatistov na tlačovej konferencii, ktorá sa konala v sídle mestskej rady v Slovjansku, vyzval Putina, aby osobne upriamil svoju pozornosť na meniacu sa situáciu a pomohol, ako sa len dá.

Proruskí aktivisti útočia na budovy v mestách Horlivka a Jasinovata

Najmenej 100 proruských aktivistov zaútočilo dnes na policajnú stanicu v meste Horlivka na východe Ukrajiny, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov.

Podľa agentúry UNIAN útočníci žiadajú, aby sa im polícia podriadila. Policajti sa v budove zabarikádovali.
Ukrajinská televízia odvysielala zábery na posádky sanitiek, ktoré ošetrovali ľudí zranených pri útoku na hlavné sídlo polície v 300-tisícom meste Horlivka v Doneckej oblasti.

Prorusky naladení ľudia sa začali schádzať aj pred budovou mestskej rady v meste Jasinovata v Doneckej oblasti. Podľa miestnych médií sú odhodlaní budovy sa zmocniť útokom.

Gubernátor Doneckej oblasti Serhij Taruta informoval, že dnes začal v oblasti "platiť režim protiteroristickej operácie, ktorej cieľom je ochrana pokoja a poriadku". Vyzval obyvateľov regiónu, aby zachovali rozvahu, nedali sa vyprovokovať a nedopustili eskaláciu situácie.

Proruskí ozbrojenci sa nevzdali

Ultimátum, ktoré dalo ukrajinské vedenie separatistom v Slovjansku na východe krajiny, dnes ráno vypršalo bez toho, aby boli zaznamenané prípady, že skladajú zbrane, vzdávajú sa a opúšťajú obsadené vládne budovy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka.

V súlade s nariadením dočasného prezidenta, predsedu parlamentu Oleksandra Turčynova, tak separatisti mali urobiť do dnešnej 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). V prípade, že by sa požiadavke vedenia krajiny podriadili, vyhli by sa trestnej zodpovednosti vyplývajúcej zo svojich činov.

Keďže tak neurobili, ukrajinské ozbrojené sily a tzv. silové štruktúry pristúpia na východe Ukrajiny k špeciálnej operácii, spresnila agentúra Ukrinform.

Podľa Britov sa na hranici zhormažili značné sily ruskej armády

Rusko zhromaždilo desaťtisíce dobre vybavených vojakov neďaleko ukrajinskej hranice - popri 25.000 vojakoch, ktorých nedávno presunulo na Krym, pričlenený v marci k Ruskej federácii. Uviedol to v nedeľu britský veľvyslanec pri OSN Mark Lyall Grant.

"Satelitné zábery ukazujú, že v blízkosti hranice s Ukrajinou sa nachádza od 35.000 do 40.000 ruských vojakov vybavených bojovými lietadlami, tankami, delostrelectvom a jednotkami logistickej podpory," citovala Lyalla Granta agentúra Reuters.

"A to okrem 25.000 ruských vojakov nezákonne umiestnených na Kryme," dodal zástupca Británie vo vystúpení na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o situácii na Ukrajine.

Zasadnutie zvolali na žiadosť Ruska po náraste násilia na východe Ukrajiny. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin uviedol, že je znepokojený oznámením Ukrajiny, že vyšle ozbrojené sily na potlačenie čoraz odvážnejších proruských separatistov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí medzitým uviedlo, že proruskí militanti obsadili v sobotu vládne budovy v šiestich mestách východnej Ukrajiny v rámci koordinovanej operácie, ktorá pripomína akcie uskutočnené na Kryme pred jeho anektovaním Ruskom.

"Mnoho militantov bolo vybavených nepriestrelnými vestami a maskovacími uniformami s odstránenými insígniami a niesli zbrane ruského pôvodu," píše sa vo vyhlásení s nadpisom "Dôkazy o ruskej podpore pre destabilizáciu Ukrajiny".

"Tieto operácie sú v mnohom podobné tým, ktoré boli koncom februára vykonané na Kryme a ktoré vyvrcholili nezákonnou vojenskou intervenciou Ruska a údajným zabratím Krymu," citovala z vyhlásenia rezortu diplomacie USA agentúra Reuters.

"Udalosti z 12. apríla jasne naznačujú, že Rusko teraz na východnej Ukrajine používa rovnakú taktiku, akú použilo na Kryme, aby podnecovalo separatizmus, narúšalo zvrchovanosť Ukrajiny a uplatňovalo kontrolu nad svojím susedom v rozpore so záväzkami Ruska na základe medzinárodného práva," dodáva vyhlásenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok