Víťazom cyklistických pretekov Paríž - Roubaix sa stal Holanďan N. Terpstra, P. Sagan skončil šiesty

SITA
13.4.2014 17:18

Víťazom 112. ročníka cyklistických pretekov Paríž - Roubaix sa stal Niki Terpstra. Čoskoro 30-ročný Holanďan v službách tímu Omega Pharma - QuickStep dosiahol na 257 km trati víťazný čas 6:09:91 h. Slovenský reprezentant Peter Sagan z tímu Cannondale bojoval do posledných kilometrov o víťazstvo a napokon skončil s odstupom 20 sekúnd šiesty.

Víťazom cyklistických pretekov Paríž - Roubaix sa stal Holanďan N. Terpstra, P. Sagan skončil šiesty
TASR

Víťazný Terpstra unikol svojim konkurentom 6 km pred cieľom, nasadil vysoké tempo a dotiahol svoj pokus do víťazného konca. Po vlaňajšom treťom mieste dosiahol v Roubaix najväčší úspech kariéry. Druhý skončil s odstupom 20 sekúnd Nemec John Degenkolb z tímu Giant Shimano a tretie miesto si v šprinte skupinky silných klasikárov vybojoval hlavný favorit a trojnásobný víťaz týchto pretekov Švajčiar Fabian Cancellara z tímu Trek Factory.

Jednorazové preteky Paríž - Roubaix sú prezývané aj Kráľovná klasík alebo Peklo severu. Ich náročnosť spočíva v nevyspytateľnosti terénu, najmä tých častí, ktoré prechádzajú po kockách, nazývaných pavé. Z celkového počtu 257 km tvorila 51,1 km jazda na kamenných kockách, ktoré boli tento rok rozložené do 28 sekcií a keďže nepršalo, vyznačovali sa vysokou prašnosťou.

Už po necelých 40 km sa ujal únik ôsmich cyklistov, medzi ktorými nechýbal ani slovenský nováčik tímu Tinkoff-Saxo Michael Kolář. Okrem neho si postupne až deväťminútový náskok pred pelotónom utvorili aj Andreas Schillinger (NetAp-Endura), David Boucher (FDJ.fr), Kenny Dehaes (Lotto Belisol), Clément Koretzky, Benoit Jarrier (obaja Bretagne Séché Environnement), Tim De Troyer (Wanty Groupe Gobert) a John Murphy (United Healthcare Professional Cycling Team). Osemdesiat kilometrov pred cieľom po viacerých „hrboľatých“ úsekoch s kockami známych ako pavé bola vpredu už len štvorica cyklistov bez Kolářa a pelotón znížil ich náskok na 3 minúty. V tom čase sa pelotón začal trhať a Peter Sagan po viacerých výmenách bicykla zostal v zadnej časti so stratou 2:30 min na čelo pretekov. Jeho spolujazdci z tímu Cannondale mu pomohli a postupne sa dostával dopredu.

Štyridsať kilometrov pred páskou začali útočiť favoriti vrátane Fabiana Cancellaru aj Petra Sagana. Sagan utvoril stíhacie duo s Belgičanom Maartenom Wynantsom z tímu Belkin a 30 km pred cieľom zaostávali za šesticou vpredu o 18 sekúnd. Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom sa Sagan s Wynantsom dotiahli na skupinku pred nimi a o ďalšie štyri kilometre sa Sagan rozhodol opäť zaútočiť. Na pár sto metroch si utvoril 20-sekundový náskok. Sagan sa vrútil ako líder na posledný náročný sektor s kockami Le Carrefour de l’Arbre v dĺžke 2,1 km necelých 17 km pred cieľom. O dva kilometre stále ešte na pavé Sagana dostihli štyria cyklisti: Fabian Cancellara (Trek Factory), Sepp Vanmarcke (Belkin), Zdeněk Štybar (Omega Pharma - QuickStep) a John Degenkolb (Giant Shimano).

Táto silná pätorka mala 10 km pred cieľovou métou pred prenasledovateľmi, medzi ktorými bol aj Bradley Wiggins (Sky), náskok 16 sekúnd. O ďalšie dva kilometre sa skupinka vpredu už rozšírila a šancu na víťazstvo malo zrazu 12 cyklistov. Šesť kilometrov pred cieľom zaútočil jeden z lídrov Omegy Niki Terpstra a zakrátko mal náskok 13 sekúnd. Terpstra prišiel prvý na záverečný „kockový“ úsek už priamo v cieľovom meste Roubaix 4 km pred cieľom. Necelé tri kilometre pred cieľom jeho náskok narástol na 19 sekúnd a bolo rozhodnuté o víťazovi. 

Výsledky:

Paríž - Roubaix: 257 km: 1. Niki Terpstra (Hol.) Omega Pharma - Quick-Step 6:09:01 h, 2. John Degenkolb (Nem.) Giant Shimano +20 s, 3. Fabian Cancellara (Švaj.) Trek Factory Racing, 4. Sep Vanmarcke (Bel.) Belkin Pro Cycling, 5. Zdeněk Štybar (ČR) Omega Pharma - Quick-Step, 6. Peter Sagan (SR) Cannondale - všetci +20 s.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok