Juhozápad Nikaraguy zasiahlo silné zemetrasenie

TASR
11.4.2014 23:56

Zemetrasenie s magnitúdou 6,6 zasiahlo dnes pobrežie na juhozápade Nikaraguy. Otrasy boli citeľné aj v kostarickom hlavnom meste San José. Informácie o prípadných obetiach na životoch či materiálnych škodách zatiaľ nie sú k dispozícii.

Juhozápad Nikaraguy zasiahlo silné zemetrasenie
SITA

Epicentrum zemetrasenia sa podľa údajov Amerického geofyzikálneho inštitútu (USGS) nachádzalo 24 kilometrov južne od pobrežného mesta Granada hĺbke asi 86 kilometrov, preto sa neočakáva, že by otrasy vyvolali na mori vlny cunami.

Nikaragujská vláda dnes zvýšila bilanciu zranených z 23 na 100 a prezident Daniel Ortega dnes vyhlásil najvyššiu pohotovosť, čo značí, že všetkých, ktorým hrozí nebezpečenstvo z otrasov, treba evakuovať.
V hlavnom meste Managua evakuovali pred hroziacimi zosuvmi pôdy 155 ľudí a zatvorili tam školy, podobne tomu bolo aj v meste León na severozápade krajiny.

Vláda uviedla, že poškodených bolo približne 800 domov v meste Nagarote a okolitej oblasti, vzdialenej od Managuy asi 50 kilometrov severozápadným smerom. V Manague je poškodených 300 domov a najmenej 20 ich je po otrasoch zničených. Úrady nariadili zbúrať dve staré budovy, ktoré vydržali zemetrasenie z roku 1972, keď pri otrasoch zahynulo 10.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok