Slováci podľahli Rusom v Euro Hockey Challenge

SITA TA3 TASR
11.4.2014 19:28

Slovenská hokejová reprezentácia neuspela v prvom z ôsmich prípravných duelov pred májovými majstrovstvami sveta v Minsku, keď v piatok v bratislavskej Slovnaft Arene Zimného štadióna Ondreja Nepelu podľahla v rámci seriálu Euro Hockey Challenge 2014 výberu Ruska 1:3.

V úvodnom dejstve nevyužil tím SR 64-sekundovú presilovku o dvoch hráčov. Po sérii vylúčení v druhej časti otvoril skóre duelu hosťujúci Kutuzov, ale o 63 sekúnd neskôr vyrovnal Lapšanský, pre ktorého to bol štvrtý presný zásah v reprezentácii. Misky váh na stranu Ruska naklonil v 45. min Malychin, keď do odkrytej bránky zasunul puk po Glinkinovej akcii. Definitívnu podobu výsledku dal v 59. min gólom do prázdnej bránky I. Zubov.

Po takmer ročnej pauze sa v národnom mužstve predstavil útočník Miroslav Šatan, pre ktorého to bol už 170. duel v najcennejšom drese. Súčasnému kapitánovi výberu SR patrí druhé miesto v historických rebríčkoch v počte duelov aj strelených gólov - lídrami sú Igor Liba s 212 stretnutiami a Jozef Golonka s 82 gólmi (jeden gól pred Šatanom). Zhodne desiaty reprezentačný štart zaznamenali Jaroslav Janus a Ján Brejčák, tridsiate zápasy absolvovali útočníci Tomáš Bulík a Rastislav Špirko.

Druhý duel odohrajú obaja súperi v nedeľu 13. apríla o 17.00 h opäť v Bratislave. 

Euro Hockey Challlenge 2014 - piatok: 
Slovensko - Rusko 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Góly: 33. Lapšanský (Švarný) - 32. Kutuzov (I. Zubov, J. Medvedev), 45. Malychin (Glinkin), 59. I. Zubov (Širokov, Burmistrov) 
Vylúčení: 4:5 na 2 min, navyše: Varnakov (Rus.) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš, Baluška - Gajan, P. Šefčík, 4829 divákov 

Zostavy:
Slovensko: Janus - M. Ďaloga, K. Sloboda, Štajnoch, Švarný, J. Valach, R. Stehlík, Čerešňák, J. Brejčák - Šatan, J. Mikúš, L. Nagy - Bartek, Špirko, Lapšanský - Miklík, Bulík, P. Zuzin - Haščák, A. Šťastný, M. Bakoš - Lušňák 
Rusko: Galimov - Kutuzov, J. Medvedev, Zajcev, D. Denisov, Grigoriev, Tokranov, Čudinov, A. Mironov - Varnakov, Burmistrov, S. Kalinin - Prochorkin, I. Zubov, Širokov - Lisin, Galuzin, Kugryšev - M. Karpov, Malychin, Glinkin 

Po opatrnom začiatku, ktorý možno pripísať úvodnej fáze prípravy na MS, mali hostia výhodu presilovej hry, no pri vylúčení Špirka si Rusi nevypracovali vážnejšiu šancu. Už v rovnovážnom stave po kombinačnej akcii štvrtej formácie pálil od modrej čiary J. Brejčák, ale puk skončil v náruči Galimova. Potom mali zverenci trénera Vůjtka početnú výhodu o dvoch korčuliarov v trvaní 64 sekúnd, ktorú však nepremenili na gól.

V úvode druhej časti nepochodil Bulík a vzápätí v bránke súpera neskončil ani Bakošov teč Brejčákovej strely. Gól nepadol ani pri dlhej presilovke, keď Varnakov dostal trest na 5 minút plus do konca zápasu za faul kolenom na Nagya. Skóre duelu otvoril v 32. min hosťujúci Kutuzov, keď švihom poslal puk popod Janusove betóny do bránky - 0:1. Slovenský tím odpovedal o 63 sekúnd neskôr - Švarný našiel rýchleho Lapšanského a jeho pokus ponad ľavý betón Galimova zastavila až sieť - 1:1. Druhý gól mohol pridať v poslednej minúte II. tretiny obranca Stehlík, ale peknú prihrávku popred bránku súpera netrafil dobre.

Tretiu dvadsaťminútovku odštartovala žŕdka Glinkina spomedzi kruhov, po individuálnej akcii toho istého hráča v 45. min však už skóroval do odkrytej bránky Malychin - 1:2. V 48. min obranca Valach nechtiac zastavil korčuľou puk na ceste do súperovej svätyne. V záverečnej hre bez brankára pridal tretí gól Rusov I. Zubov.

Vůjtek napriek prehre spokojný, Šatana mrzeli nevyužité presilovky

"Na to, že viacerí hráči hrali prvý zápas po mesačnej prestávke, to bol celkom kvalitný duel. Dve tretiny sme hrali so súperom vyrovnanú partiu, v tretej ale ruský tím pridal na korčuľovaní, bol lepší a zaslúžene vyhral," hodnotil stretnutie hlavný tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek.

Domácich mrzeli najmä nevyužité presilovky, z toho dve 5 na 3. Brankára Galimova v nich zasypali množstvom striel, chýbala im ale presnosť. "Presilovky musíme určite zlepšiť, v tréningoch ich nacvičovať. Takisto sa bude treba v budúcnosti vyvarovať chybičkám. Myslím si ale, že to bol na prvý zápas vcelku dobrý výkon proti kvalitnému súperovi," vyslovil sa kapitán SR Miroslav Šatan, ktorý sa vrátil do národného tímu po ročnej pauze.

Reprezentačný strelecký rekordér nastúpil už na svoj 170. zápas v najcennejšom drese. V prvom útoku hýril aktivitou, s Ladislavom Nagyom a Jurajom Mikúšom si na ľade veľmi dobre rozumel, akurát v koncovke nemal potrebné šťastie. "Viacero chalanov dlho nehralo a bolo to na našej hre cítiť. Z hľadiska kondičnej stránky nám tá prestávka určite neprospela. Boli sme však aktívni, hra v rovnovážnom stave nám išla, mali sme viac striel a to sú pozitívne veci, na ktorých sa dá stavať," uviedol Šatan.

Autorom jediného gólu domáceho tímu bol Adam Lapšanský. Útočník Popradu tak má v národnom mužstve pozoruhodnú bilanciou - v siedmich štartoch má na konte štyri presné zásahy. "Som rád, že som skóroval, ale bol by som radšej, keby sme vyhrali. Myslím si, že to nebol z našej strany zlý zápas, s Rusmi sme držali krok a nemáme sa za čo hanbiť," vyjadril sa Lapšanský.

Slováci majú šancu na revanš v nedeľu, keď na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu odohrajú s Ruskom "odvetný" prípravný duel. "Dnešný zápas ukázal, že sa dá s Rusmi hrať. Ak zlepšíme hru v presilovkách, tak v nedeľu zvíťazíme," verí krídelník Ladislav Nagy, ktorý hral prvý zápas v reprezentácii po troch rokoch.

"Napriek prehre môžeme byť spokojní s taktickým výkonom a disciplínou mužstva, máme na čom stavať. Pozitívne ma prekvapili mladí hráči. Verím, že sa budeme v ďalších prípravných stretnutiach zlepšovať, som presvedčený, že po príchodoch ďalších hráčov a zmenách v nominácií pôjdeme výkonom ešte hore," dodal kouč Vůjtek.

Česi zdolali Dánov opäť na nulu, Fíni rozstrieľali Lotyšov

Česká hokejová reprezentácia zvíťazila aj v druhom prípravnom dueli nad Dánskom. V rámci 1. kola Euro Hockey Challenge zdolala súpera z Jutského polostrova 2:0 a keďže v úvodnom dueli triumfovala 4:0, do úvodného dvojzápasu prípravy na májové MS v Bielorusku vstúpila bez inkasovaného gólu.

V druhom piatkovom dueli zvíťazili Fíni v Kuopiu nad Lotyšskom 5:1 rovnako ako v prvom meraní síl pred dvoma dňami.

1. kolo Euro Hockey Challenge - druhé zápasy:
Děčín
Česko - Dánsko 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Góly: 18. Valský, 31. Radil
/prvý zápas: 4:0/

Kuopio
Fínsko - Lotyšsko 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)
Góly: 26. Lahti, 30. Savinainen, 44. Kiiskinen, 45. Tuppurainen, 54. Wirtanen
/prvý zápas: 5:1/

Lillehammer
Nórsko - Bielorusko 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Góly: 7. Stene, 15. Thoresen, 45. Dahlström - 3. Osipov, 31. Dadonov
/prvý zápas: 2:1/

Aj slovenská "devätnástka" si vylámala zuby na Rusoch

Aj slovenská hokejová reprezentácia do 19 rokov, tak ako seniorský výber Vladimíra Vůjtka (1:3), v piatok neuspela vo svojom prípravnom zápase proti rovesníkom z Ruska. Zverenci Ernesta Bokroša podľahli na Turnaji štyroch krajín v českej Břeclavi vrstovníkom v dresoch "zbornej" 3:5. Mladí Slováci zaostávali po dvoch tretinách 0:4, v záverečnej dvadsaťminútovke aspoň zmiernili črtajúcu sa prehru.

Výsledok - piatok: 
Slovensko "19" - Rusko "19" 3:5 (0:2, 0:2, 3:1)
Góly SR "19": 44. Hochel, 57. K. Horváth, 60. Gilák

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok