Armstrong prezradil mená ľudí, čo mu pomáhali s dopingom

SITA
11.4.2014 10:39

Bývalý americký cyklista Lance Armstrong poskytol výpoveď pod prísahou, v ktorej menoval ľudí, čo vedeli o jeho dopingovej minulosti. Odmietol však podozrenie, že niekomu platil za udržanie tajomstva.

Armstrong prezradil mená ľudí, čo mu pomáhali s dopingom
SITA

Texasan písomne odpovedal na otázky, ktoré mu položili už v súvislosti so žalobou Acceptance Insurance. Poisťovňa vlani v marci zažalovala Armstronga a tiež spoločnosť Tailwind Sports Corporation. Podľa nej sa dopingový hriešnik dopustil podvodu, keď zapieral užitie zakázaných látok počas Tour de France v rokoch 1999 - 2001. Požadovala vrátenie bonusov za víťazstvá, od Armstronga chcela vysúdiť 3 milióny amerických dolárov. V novembri minulého roku sa Armstrongovi podarilo spor urovnať, čím sa vtedy vyhol povinnosti splniť septembrové nariadenie súdu, aby v súvislosti s týmto prípadom odpovedal na otázky, kto a v akom rozsahu vedel o jeho dopingovej minulosti.

Svedectvo je teraz relevantné vo vzťahu k sporu s federálnou vládou ohľadom údajnej sprenevery finančnej podpory od americkej pošty pre cyklistický tím US Postal.

Armstrong uviedol, že zakázané látky mu dodávali tréner Pepi Marti, lekári Pedro Celaya, Luis García del Moral a Michele Ferrari. Asistoval mu vraj aj manažér tímu Johan Bruyneel. Všetci menovaní popreli spojitosť s dopingom. Američan navyše namočil do všetkého aj Thomasa Weisela, ktorý sa staral o financovanie US Postal, vraj o podvode vedel.

Detaily o systematickom dopovaní chcela od Armstronga poznať aj Antidopingová agentúra USA (USADA), odmietal však odpovedať aj na otázku, či mu podvod pomáhal kryť niekto z Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). Na naliehanie menoval bývalého prezidenta UCI Heina Verbruggena, čo však Belgičan rázne poprel.

"Lance Armstrong nikomu nezaplatil ani neponúkol peniaze výmenou za udržanie tajomstva o dopingu. Napriek tomu príležitostne poskytoval výhody a prispieval mnohým ľuďom a inštitúciám. Viaceré z nich vedeli či tušili, že používa zakázané látky a metódy. Benefity a príspevky však nikdy neponúkal s úmyslom kúpiť si mlčanie," stojí v Armstrongovom svedectve. Autor tiež zopakoval tvrdenie, že jeho návrat do pelotónu v rokoch 2009 - 2010 bol čistý. V tom čase si Armstrong vyjazdil celkové tretie miesto na Tour de France. Pred prvým odchodom zo scény vyhral sedem ročníkov týchto pretekov za sebou, ale po odhalení podvodu všetky jeho výsledky dosiahnuté od augusta 1998 anulovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok