Melník napadol prezidentské voľby na ústavnom súde

SITA
10.4.2014 14:51

Neúspešný kandidát na prezidenta Milan Melník podal na Ústavný súd (ÚS) SR sťažnosť, ktorou napadol neústavnosť a nezákonnosť prezidentských volieb. V podaní navrhovateľ žiada, aby ÚS vyhlásil voľby prezidenta SR v prvom a druhom kole za neplatné a nariadil opakovať voľbu.

Melník napadol prezidentské voľby na ústavnom súde
SITA

Ako dnes uviedla hovorkyňa ÚS Anna Pančurová, Melník podal sťažnosť v posledný deň zákonnej lehoty v stredu 9. apríla večer a dnes bolo podanie zverejnené na internetovej stránke ústavného súdu.

Navrhovateľ Melník žiada o preskúmanie volebnej kampane pre podozrenie z porušenie volebného zákona. Podľa jeho mienky kandidáti Andrej Kiska, Robert Fico, Radoslav Procházka a ďalší viedli volebnú kampaň aj mimo určeného obdobia. „Kandidáti vo veľkom rozsahu porušovali volebný zákon, podľa ktorého je zakázané vedenie kampane mimo času vymedzeného pre volebnú kampaň, minimálne dochádzalo k obchádzaniu volebného zákona vydávaním kampane len za informatívnu, čo je rovnako nezákonné,“ uvádza sa v podaní. Poukazuje aj na to, že kandidáti podľa odhadov minuli na kampaň oveľa viac, ako povoľuje zákon.

Ako v podaní uvádza Melník, takýmto konaním už v prvom kole boli voľby pseudodemokratické a bola deformovaná politická súťaž. „Konanie časti kandidátov, vrátane kandidáta zvoleného na funkciu prezidenta SR, porušujúce a obchádzajúce zákon je súčasne neférové oproti konaniu zvyšnej časti kandidátov snažiacej sa dodržiavať dikciu volebného zákona. Vďaka tomu získal zvolený kandidát a ďalší neoprávnenú výhodu,“ uviedol Melník.

Melník žiada, aby ÚS predvolal na výsluch Andreja Kisku, Roberta Fica, Radoslava Procházku, Milana Kňažka. Ďalšie listinné dôkazy navrhuje vyžiadať od ministerstva vnútra, ministerstva financií a Ústrednej volebnej komisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok