Rozpočty na oblasť IT vo svete firmám rastú, na Slovensku klesajú

SITA
10.4.2014 12:10

Rozpočty na oblasť IT sa v minulom roku až 78 % firiem vo svete zvýšili, alebo nezmenili. Na druhej strane až 71 % spoločností na Slovensku sa rozpočty na spomínanú oblasť znížili, alebo nezmenili. Konštatuje to globálny prieskum spoločnosti Deloitte, ktorý sa uskutočnil medzi viac ako 700 riaditeľmi oddelení IT (CIO) a vedúcimi manažérmi, pričom 37 respondentov bolo zo Slovenska.

Rozpočty na oblasť IT vo svete firmám rastú, na Slovensku klesajú
TA3

Len 35 % CIO je presvedčených, že ich oddelenie sa v rámci podniku považuje za dôveryhodné centrum inovácií. "CIO na Slovensku veria, že zavádzanie inovácií prispieva k šetreniu prevádzkových nákladov na IT, k zlepšeniu dobrého mena a spokojnosti zákazníka, ako aj k lepšiemu vývoju produktov spoločnosti," uviedol partner na oddelení consultingu Ivan Lužica. Zároveň dodal, že až 76 % respondentov považuje inovácie za kľúčovú súčasť podnikania firmy a 80 % z nich si uvedomuje, že oddelenie IT podporuje inovačnú stratégiu organizácie.

Ako ďalej vyplýva z prieskumu, problémom pre CIO je nábor a udržanie talentovaných pracovníkov s vhodnými zručnosťami. "Až 70 % opýtaných na Slovensku uviedlo, že majú problém pri nábore pracovníkov, či už ide o absolventov alebo skúsených pracovníkov," konštatoval manažér na oddelení consultingu Tomáš Belavý. Takmer polovica CIO tvrdí, že najväčším nedostatkom v obchodných zručnostiach ich zamestnancov v oblasti IT je neschopnosť efektívne poskytovať služby a myslieť strategicky. Z technických zručností najviac absentujú vývoj aplikácií, technologické stratégie a architektúra, ako aj technologické procesy.

Svoju kariéru nepovažuje za úplne uspokojivú tretina respondentov. Impulzom pre väčšinu z nich by podľa prieskumu bola nová výzva alebo zmena smerovania kariéry. Podľa zverejnených informácií, viac ako dve tretiny opýtaných na Slovensku pracujú na pozícii IT riaditeľov dlhšie ako tri roky a približne polovica túto pozíciu zastáva viac ako šesť rokov.

Na otázky odpovedali respondenti z USA, Európy, Blízkeho východu, Afriky, Ázie a Austrálie. Viac ako 70 % pochádzalo z Európy. Zber údajov sa uskutočnil minulý rok. Spoločnosť Deloitte poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenstva a finančného poradenstva klientom v mnohých odvetviach verejného a súkromného sektora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok