Španielsky parlament odmietol katalánske referendum o nezávislosti

TASR
9.4.2014 06:40

Španielsky parlament odmietol v utorok žiadosť Katalánska usporiadať referendum o nezávislosti. Predseda katalánskej regionálnej vlády Artur Mas napriek tomu vyhlásil, že nezmení svoj zámer usporiadať referendum v novembri.

Španielsky parlament odmietol katalánske referendum o nezávislosti
SITA

Po sedemhodinovej debate hlasovalo proti zámeru 299 poslancov, 49 ho podporilo, jeden sa zdržal hlasovania. Proti návrhu hlasovali poslanci všetkých hlavných strán vrátane vládnucej konzervatívnej Ľudovej strany (PP), centristickej Únie pre pokrok a demokraciu (UPyD) a opozičnej Španielskej socialistickej robotníckej strany (PSOE). Za návrh hlasovali katalánske a baskické strany.

"Boja sa toho, ako by hlasoval katalánsky národ. Niektorí by to chceli prezentovať ako koniec záležitosti. Ale ako katalánsky premiér hovorím, že toto ešte nie je koniec," vyhlásil Artur Mas krátko po hlasovaní v Madride.
Regionálny katalánsky parlament požiadal o súhlas usporiadať referendum v januári, pripomenula agentúra Reuters. Mas stanovil termín referenda na 9. novembra.

Ústavný súd ale v marci konštatoval, že ústava neumožňuje jednostranné vyhlásenie referenda o sebaurčení v niektorej z provincií. Premiér Mariano Rajoy pohrozil, že prostredníctvom súdov zablokuje zámer katalánskej vlády usporiadať referendum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok