Rusko vyzvalo domáce firmy, aby stiahli akcie zo zahraničných búrz

TASR
8.4.2014 21:19

Moskva vyzvala ruské spoločnosti, ktoré majú akcie na zahraničných burzách, aby ich stiahli a presunuli na burzu do Moskvy. Dôvodom má byť ochrana firiem pred prípadnými problémami, keďže Rusko čelí po anexii polostrova Krym medzinárodným sankciám.

Rusko vyzvalo domáce firmy, aby stiahli akcie zo zahraničných búrz
SITA

"Mali by zvážiť možnosť presunu na burzu v Moskve. Je to otázka ekonomickej bezpečnosti," povedal novinárom prvý podpredseda ruskej vlády Igor Šuvalov po dnešnej schôdzke vládnych predstaviteľov. Neskôr v telefonickom rozhovore pre agentúru Bloomberg uviedol, že tento krok nie je pre firmy povinný a je na spoločnostiach, ako sa rozhodnú.

Podľa Reuters je ale za výzvou aj úsilie ruského prezidenta Vladimira Putina presvedčiť domáce firmy, aby využívali viac ruský, než zahraničné kapitálové trhy. Už minulý rok Putin vyhlásil, že privatizácia ruských podnikov by sa mala uskutočňovať na domácej burze. To je v ostrom kontraste s predchádzajúcimi praktikami, keď veľké ruské spoločnosti kótovali akcie na burze v Londýne.

Putin dnes zároveň vyzval aj na "rozhodné kroky" s cieľom zlepšiť ruské podnikateľské prostredie. To signalizuje obavy ruského prezidenta z pokračujúceho poklesu investícií, čo ešte viac poškodzuje už aj tak oslabenú ekonomiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok