V JAR odštartovali novú klimatickú dohodu

ta3, TASR
11.12.2011 08:56

Účastníci medzinárodnej konferencie OSN v juhoafrickom Durbane dosiahli dôležitú dohodu o ďalšom postupe v boli proti globálnym klimatickým zmenám po vypršaní Kjótskeho protokolu.

V JAR odštartovali novú klimatickú dohodu

Delegáti z celého sveta sa zhodli na tom, že odštartujú rokovania o novom komplexnom dohovore, ktorý zavedie v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov rovnaký právny režim pre všetky štáty. Išlo by o významný rozdiel oproti Kjótskemu protokolu, z ktorého vyplývali záväzné ciele znižovania emisií len pre priemyselné štáty.


Nový medzinárodný dohovor má podľa dohody z durbanského summitu vstúpiť do platnosti najneskôr v roku 2020. V prechodnom období - po vypršaní platnosti Kjótskeho protokolu - koncom roku 2012 budú z neho vyplývajúce záväzky predĺžené o ďalších päť rokov.


Dnes dosiahnutá dohoda tiež zahŕňa vytvorenie medzinárodných orgánov, ktorých úlohou bude zhromažďovať, spravovať a distribuovať desiatky miliárd dolárov určených na pomoc chudobným krajinám. Novovytvorené fondy by im mali pomôcť vyrovnať sa so zmenami podnebia a vybudovať si ekonomiky s nízkou produkciou skleníkových plynov.


Dohodu sa podarilo schváliť po náročných rokovaniach na záver 17. konferencie OSN o klimatických zmenách, ktorá prebiehala v Durbane od 28. novembra. Zúčastnilo sa na nej približne 20.000 delegátov zo 194 krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok