Slováci v baráži o svetovú skupinu Davis Cupu zabojujú proti USA

SITA
8.4.2014 13:14

Tenisti Spojených štátov amerických budú 12. - 14. septembra 2014 súpermi Slovákov v stretnutí play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2015 reprezentačných družstiev mužov. Rozhodol o tom utorňajší žreb v Londýne.

Slováci v baráži o svetovú skupinu Davis Cupu zabojujú proti USA
SITA

Američania budú mať výhodu domáceho prostredia na základe pravidla o reciprocite, ktoré platí v súvislosti s týmito MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

"Spojené štáty americké vonku sú veľmi ťažkým súperom, možno jedným z najťažších, akého sme mohli dostať. Azda len Španielsko vonku na antuke a s Nadalom v tíme by bolo ešte horšie. Budeme hrať proti dvom bombardérom Isnerovi a Querreymu a najlepšiemu deblovému páru súčasnosti - bratom Bryanovcom. Nezostáva nám iné, než skúsiť zabojovať a vyrovnať sa s nepriazňou žrebu. Jediným pozitívom je fakt, že Davis Cup sa hrá po US Open, takže naši budú aklimatizovaní. Dobré by bolo, ak by sa im v grandslamovom New Yorku podarilo uhrať nejaký výsledok," povedal pre agentúru SITA generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška.

Finalisti Davis Cupu 2005 Slováci sa prebojovali do tohto zápasu o elitu prostredníctvom minulotýždňového bratislavského víťazstva 4:1 nad Rakúšanmi v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny. Vo svetovej skupine naposledy boli v sezóne 2006.

SR a USA sa v "šalátovej mise" zatiaľ stretli dva razy. Vo februári 2002 Slováci bez Dominika Hrbatého a Karola Kučera prehrali v zostave Ján Krošlák, Karol Beck a Ladislav Švarc na tvrdom povrchu v hale Myriad Convention Centre v Oklahoma City 0:5. Prvý deň Beck zobral set Petovi Samprasovi a Krošlák Andymu Roddickovi a v sobotu sa im to v debli podarilo proti páru James Blake, Mardy Fish, nezvládli však viac a domáci už po štvorhre mali nezvratný náskok 3:0. Išlo o osemfinálové 1. kolo svetovej skupiny. Repríza prišla na rad už v septembri 2003 a svoju slávnostnú premiéru zažilo Národné tenisové centrum v Bratislave. V dueli o elitnú šestnástku prekonal Hrbatý na antuke Roddicka, ale potom Kučera nestačil na Fisha, Beck s Hrbatým podľahli vo štvorhre Bobovi a Mikovi Bryanovcom a postupový tretí bod Američanom zabezpečil Roddick: v troch setoch zdolal Becka.

Spojené štáty americké sú s 32 celkovými víťazstvami historicky najúspešnejšou krajinou v Davis Cupe. Naposledy sa radovali v sezóne 2007. USA sú vo svetovej skupine nepretržite od roku 1989. Nehrajúcim kapitánom je Jim Courier. Američania na prelome januára a februára prehrali na antuke na upravenom bejzbalovom štadióne Petco Park v San Diegu s Britmi 1:3, pre zranenie členka nebol k dispozícii John Isner. Donald Young nestačil na Andyho Murrayho a senzáciou piatka bola prehra Sama Querreyho s Jamesom Wardom. Bryanovci síce znížili proti Colinovi Flemingovi s Dominicom Inglotom na 1:2, ale potom Querrey podľahol Murraymu. 

Výsledok utorňajšieho londýnskeho žrebu zápasov play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2015 tenisových reprezentačných družstiev mužov (bude sa hrať 12. - 14. septembra 2014): 

India - Srbsko 
Brazília - Španielsko 
Izrael - Argentína 
Kanada - Kolumbia 
USA - Slovensko 
Austrália - Uzbekistan 
Holandsko - Chorvátsko 
Ukrajina - Belgicko 


Najlepší americkí tenisti podľa postavenia vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre:
9. John Isner 
65. Bradley Klahn 
69. Steve Johnson 
82. Sam Querrey 
91. Donald Young 
94. Jack Sock 
97. Michael Russell 

Najlepší americkí tenisti podľa postavenia vo svetovom rebríčku ATP vo štvorhre:
1. Bob Bryan 
1. Mike Bryan 
30. Eric Butorac 
39. Scott Lipsky

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok