Proruskí separatisti chcú nezávislý Doneck i Charkov

SITA TA3 TASR
7.4.2014 11:18

Proruskí separatisti chcú v ukrajinskej Doneckej oblasti vypísať referendum o nezávislosti už na 11. mája. Prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter o tom informoval krymský premiér Sergej Aksjonov.

Proruskí separatisti chcú nezávislý Doneck i Charkov
SITA

Ukrajinský ruskojazyčný bulvárny denník Segondyja rovnako v pondelok informoval, že dátum stanovili "v spolupráci s hnutiami v Luhansku a Charkove". V nich sa podobne ako v Donecku separatisti zmocnili sídiel regionálnych samospráv a vyvesili tam ruské vlajky. "Ak nám zabránia zorganizovať referendum, obrátime sa na Rusko a požiadame ho, aby sem presunuli armádu," cituje denník zástupcu separatistov.

Proruskí demonštranti vo východoukrajinskom Donecku, ktorí tam cez víkend obsadili sídlo regionálnej vlády, v pondelok vyhlásili vlastnú "ľudovú republiku". Na internete sa objavil videozáznam, kde po rusky hovoriaci muž prednáša prejav v obsadenej budove. "Vyhlasujem vytvorenie zvrchovaného štátu Ľudová republika Doneck," povedal prítomným. Podobný scenár sa odohral aj v Krymskej autonómnej republike, ktorá sa neskôr po vyhlásení referenda pripojila k Rusku.

Proruskí demonštranti, ktorí sa dnes zhromaždili v Charkove, aby vyjadrili nedôveru tamojším zastupiteľom, si vybrali zo svojich radov tzv. alternatívnych poslancov a vyhlásili "Charkovskú ľudovú republiku". Tento subjekt by podľa ich predstáv mal udržiavať medzištátne vzťahy s inými krajinami v súlade s medzinárodným právom.

Separatistom, ktorí sa pokúšali o vniknutie do sídla oblastnej správy, zabránila v realizácii ich zámeru ukrajinská polícia.

Prítomní potvrdili, že ich rozhodnutie by malo potvrdiť všeľudové referendum, vyplýva z informácií internetového vydania denníka Ukrajinska pravda.


O legalizáciu prijatých dokumentov požiadali zosadeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.

So žiadosťou o pomoc pri zabezpečení plebiscitu sa obrátili na Ruskú federáciu.

Následne sa časť z demonštrantov začala presúvať k miestnemu sídlu Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU.

V priebehu dnešného dňa vyhlásili proruskí aktivisti, ktorí obsadili budovu oblastnej samosprávy v Donecku,

"Doneckú ľudovú republiku". Súčasne upozornili, že ak by kyjevská vláda podnikla odvetné opatrenia voči nim, budú "nútení požiadať Rusko o pomoc" v podobe vyslania "mierotvorného kontingentu".


Na túto hrozbu už odmietavo reagovala Moskva s tým, že Ruská federácia by na Ukrajinu vyslala mierotvorcov iba s mandátom Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok