Orbánova koalícia si udrží dvojtretinovú väčšinu

SITA TA3
7.4.2014 21:49

Maďarskej vládnej koalícii na čele s premiérom Viktorom Orbánom sa v nedeľňajších voľbách podarilo získať dvojtretinovú väčšinu v parlamente, kde by mala po novom disponovať 133 zo 199 kresiel.

Orbánova koalícia si udrží dvojtretinovú väčšinu
SITA

Podľa výsledkov zverejnených Národnou volebnou kanceláriou po zrátaní vyše 98 percent hlasov získali Orbánova pravicovo-populistická strana Fidesz a koaliční kresťanskí demokrati dokopy 44,5 percenta hlasov, čo zodpovedá 37 kreslám obsadzovaným pomerným systémom, ako aj 96 zo 106 kresiel prislúchajúcim jednotlivým obvodom. "Všetky pochybnosti a neistota sa rozplynuli. Zvíťazili sme," vyhlásil premiér neskoro večer pred svojimi podporovateľmi. Maďarsko je tak podľa neho "znova miestom, kde sa oplatí žiť, pracovať a založiť si rodinu". Ako druhá sa v predbežných výsledkoch umiestnila ľavicová koalícia pod vedením socialistov, ktorá by mala mať v novom parlamente 48 poslancov, významnejší podiel v podobe 23 kresiel si však zabezpečilo aj ultranacionalistické Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik). Jeho líder Gábor Vona vyjadril napriek tomu nad výsledkom "hlboké rozčarovanie".

Nedeľňajšie voľby sa konali podľa novej ústavy z dielne Orbánovej vlády, čo na rozdiel od predošlých znamenalo iba jednokolové hlasovanie a zníženie celkového počtu kresiel z 386 na 199. Právo voliť mohli po novom využiť aj zahraniční Maďari. Voľby v roku 2010 jednoznačne ovládol Fidesz, keď získal ústavnú väčšinu v parlamente.

Ako sú na tom vzťahy Slovenska a Maďarska?

Reakcie na maďarské voľby

Viac nám povedal Zsolt Gál z Katedry politológie Filozofickej fakulty UK

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok