Doprava volebných lístkov do Kábulu môže trvať aj týždeň

TASR
6.4.2014 09:43

Po predbežnom sčítaní hlasov zo sobotných prezidentských volieb vo volebných okrskoch boli v nedeľu hlasovacie urny z 34 afganských provincií prevezené do hlavného mesta Kábul. Podľa agentúry DPA to oznámil hovorca volebnej komisie Mohammad Núr.

Doprava volebných lístkov do Kábulu môže trvať aj týždeň
SITA

"Predbežné sčítavanie hlasov vo volebných miestnostiach sa začalo v sobotu. Proces druhého spočítavania sa začne dnes," uviedol hovorca. "Sčítame hlasy z najbližších volebných okrskov a budeme v zratúvaní pokračovať priebežne, ako k nám budú prichádzať ďalšie."

Hlasovacie lístky z odľahlých horských oblastí sa však prevážajú na muliciach a somároch, a preto ich cesta do afganskej metropoly môže trvať aj niekoľko dní.

"Istý čas to potrvá, tak do týždňa, kým prídu hlasovacie lístky zo zapadnutejších kútov, kde nie sú vybudované vozovky a chodníčky sú ešte stále zapadnuté snehom," priblížil Núr.

Vysvetlil, že odovzdané hlasy sa z dedín zoberú do hlavných miest jednotlivých provincií a odtiaľ prevezú do Kábulu "bez toho, aby sa v provinčných metropolách spočítavali".

Napriek tomu sa čiastkové výsledky prezidentských volieb v Afganistane, ako píšu svetové tlačové agentúry, očakávajú už v priebehu dnešného dňa. Z volieb vzíde nástupca súčasného prezidenta Hámida Karzaja, ktorý je v úrade už 12 rokov. Vystrieda ho jeden z ôsmich kandidátov.

Medzinárodné spoločenstvo pochválilo priebeh volieb

Medzinárodné spoločenstvo všeobecne pochválilo Afganistan za usporiadanie celoštátnych volieb, ktoré napriek sťažnostiam ohľadne nedostatku hlasovacích lístkov a správam o podvodoch mali vysokú voličskú účasť, píše vo svojom komentári americká tlačová agentúra AP.

Milióny Afgancov nedbali na hrozby Talibanu a prišli v sobotu do mešít a škôl, ktoré slúžili ako volebné miestnosti, aby si zvolili nového prezidenta a členov provinčných rád.

Prezident Hámid Karzaj z úradu odchádza, pretože ústava mu už tretie volebné obdobie nepovoľuje: vo funkcii najvyššieho predstaviteľa štátu je od pádu vlády Talibanu v roku 2001.

Oficiálni predstavitelia uvádzajú, že čiastkové výsledky majú byť známe už v priebehu dnešného dňa - avšak zároveň upozorňujú, že potrvá najmenej týždeň, kým budú k dispozícii kompletné údaje.

Vo voľbách kandidovalo celkovo osem kandidátov. Za favoritov sú považovaní bývalí ministri zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh (2001-2005) a Zalmaj Rasúl (2010-2013) a niekdajší minister financií Ašraf Ghaní Ahmadzáí (2002-2004).
Ak ani jeden z uchádzačov nezíska absolútnu väčšinu, malo by sa 28. mája konať druhé kolo.

Pod autom, ktoré prepravovalo lístky, vybuchla nálož

Život jedného policajného dôstojníka a dvoch členov volebnej komisie si dnes na severe Afganistanu vyžiadal výbuch nastraženej míny, ktorá explodovala pod autom prevážajúcim urny s hlasovacími lístkami.
Incident sa odohral v severoafganskom okrese Chánabád. Auto smerovalo do mesta Kunduz, kde volební komisári mali odovzdať urny s hlasovacími lístkami zo sobotňajších prezidentských volieb.

Vedúci volebnej komisie v provincii Mir Hamza Ahmadzáí uviedol, že osem urien s hlasovacími lístkami bolo pri výbuchu úplne zničených.

Fundamentalistické hnutie Taliban, ktoré má v Afganistane stále veľmi silnú pozíciu, pred voľbami avizovalo, že sa ich bude snažiť zmariť teroristickými útokmi, vraždami, či zastrašovaním voličov. Napriek tejto kampani bola účasť na prezidentských voľbách nečakane vysoká - voliť prišlo asi 58 percent zaregistrovaných voličov. Okrem toho sa bezpečnostným zložkám počas predvolebnej kampane podarilo zmariť niekoľko pripravovaných atentátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok