V Afganistane sa začali prezidentské voľby

TASR TA3
5.4.2014 07:31

Za prísnych bezpečnostných opatrení sa začali v Afganistane prezidentské voľby a voľby do provinčných rád, informovala agentúra AP.

Voliči stáli pred volebnými miestnosťami v hlavnom meste Kábul v radoch napriek dažďu a obavám o bezpečnosť už hodinu pred ich otvorením. Voľby odštartoval odovzdaním svojho hlasu predseda nezávislej volebnej komisie Amhad Júsuf Núristání, ktorý všetkých afganských voličov vyzval, aby pristúpili k urnám.
Hlasovanie sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Hnutie Taliban totiž pohrozilo, že ich zmarí.

Za favoritov volieb sú považovaní bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh, Zalmaj Rasúl a niekdajší minister financií Ašraf Ghaní Ahmad Záí. Ak žiadny z uchádzačov nezíska absolútnu väčšinu, malo by sa 28. mája konať druhé kolo.

Úradujúcemu prezidentovi Hámidovi Karzajovi už ústava nepovoľuje opäť kandidovať na post afganskej hlavy štátu, pripomína agentúra Reuters. Po 12 rokoch vo funkcii sa však všeobecne očakáva, že si Karzaj zachová vplyv prostredníctvom jemu lojálnych politických predstaviteľov.

Na voľbách sa môže zúčastniť zhruba 12 miliónov oprávnených voličov, ktorí svoj hlas môžu odovzdať v približne 6400 volebných miestnostiach po celej krajine. Na bezpečnosť hlasovania dohliada do 400.000 príslušníkov bezpečnostných síl, uviedla agentúra DPA.

Prezident Karzaj odvolil a vyzval na vysokú volebnú účasť

Odchádzajúci afganský prezident Hámid Karzaj hodil v rámci dnešných prezidentských volieb svoj hlas do volebnej urny, z ktorých má vzísť jeho nástupca v úrade hlavy štátu, a vyzval spoluobčanov, aby sa týchto volieb zúčastnili.

"Hodil som svoj hlas. Cítim sa šťastný a hrdý ako občan Afganistanu," povedal po odhlasovaní vo volebnej miestnosti zriadenej v jednej z kábulských stredných škôl.

"Prosím príslušníkov afganského národa, aby napriek dažďu, chladnému počasiu a nepriateľským hrozbám vyšli zo svojich domov a išli hlasovať," citovala prezidenta Karzaja agentúra DPA.

"Prosím ich, aby sa pričinili o to, aby ich krajina bola úspešná," zdôraznil Karzaj.

Prvá dáma je v Afganistane skôr nevidíteľná

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok