Ritomská chce prezidentské voľby napadnúť na ústavnom súde

SITA
2.4.2014 15:35

Nezaradená poslankyňa Mária Ritomská chce napadnúť prezidentské voľby na ústavnom súde. Poslankyňa vypracovala návrh podania, pre ktorý začala zbierať podpisy poslancov. "Oslovila som všetkých poslancov," povedala pre agentúru SITA Ritomská. Zatiaľ sa pod jej návrh nepodpísal nikto.

Ritomská chce prezidentské voľby napadnúť na ústavnom súde
TASR

Neplatnosť prezidentských volieb by podľa Ritomskej mal ústavný súd konštatovať pre tri okruhy porušení zákona o prezidentských voľbách. Zákon podľa Ritomskej porušil občiansky aktivista, ktorý v prvom kole volieb hlavy štátu hlasoval dvakrát. Prvýkrát odvolil v mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, kde bol dopísaný do zoznamu oprávnených voličov na základe cestovného pasu. Podobne postupoval aj v ďalšom prípade v mestskej časti Bratislava – Petržalka, kde predložil ďalší cestovný doklad. Svojím konaním tak podľa polície uviedol do omylu okrskovú volebnú komisiu. Národná kriminálna agentúra ho už obvinila z poškodzovania cudzích práv a marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov. 
Zákon o prezidentských voľbách bol podľa Ritomskej porušený aj umiestňovaním veľkoplošnej reklamy jednotlivých kandidátov ešte pred zákonom stanovenou oficiálnou 15-dňovou kampaňou.

Rovnako bol podľa Ritomskej porušený zákon aj pokiaľ ide o zahraničných Slovákov, keďže štát im neumožnil voliť zo zahraničia. Na podanie na ústavný súd potrebuje Ritomská vyzbierať 30 poslaneckých podpisov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok