Rakúšania sú pred Davisovým pohárom veľmi motivovaní

SITA TA3
1.4.2014 19:51

Rakúšania sú hostia, ale na rozdiel od Slovákov už v kompletnom zložení na bratislavský zápas 4. - 6. apríla v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov.

"Som spokojný. Sme tu všetci, nik z hráčov nehlásil nejaké zdravotné problémy. Pociťujeme veľkú motiváciu. Zo série troch prehier si nerobím ťažkú hlavu, vo všetkých tých stretnutiach sme boli outsidermi. Pricestovali sme včera, už v pondelok večer sme absolvovali prvý tréning v Aegon aréne NTC, dnes druhý. Na prelome januára a februára som sledoval zápas SR - Lotyšsko. Vieme, čo očakávať. Kurt aj hala sú pekné, hotel a celé prostredie skvelé. Dúfam, že príde veľa ľudí," povedal na utorňajšej prezentačnej tlačovej besede v dejisku nehrajúci kapitán Clemens Trimmel. V súlade s očakávaniami neprezradil dvojku na dvojhru pred štvrtkovým žrebom programu, deblový špecialista Alexander Peya si tiež nechal pre seba preferenciu partnera na sobotňajšiu štvorhru. Do úvahy prichádzajú Dominic Thiem, Andreas Haider-Maurer a Gerald Melzer.

Šéf realizačného štábu SR Miloslav Mečíř zatiaľ nemá k dispozícii renkingového lídra Martina Kližana, ktorý v nedeľu hral finále antukového challengeru v kolumbijskej Baranquille a pricestuje až v utorok večer. Trimmel to nepovažuje za závažný faktor: "Naše plány to nijako neovplyvní. Nevidím to ako nejakú výhodu. Bude mať 3-4 dni na aklimatizáciu a privezie si sebavedomie, ktoré prichádza s úspechmi."

Andreas Haider-Maurer bol minulý týždeň v rovnakej destinácii, s Kližanom si tam dokonca zatrénoval: "Davis Cup sme však nerozoberali. Pochopiteľne, že som pocítil ´jet-lag´, ale za 2-3 dni som si zvykol a Martin bude mať tiež toľko času. Nebude to mať ľahké, ale ani v kombinácii s prechodom z veterných podmienok a iného povrchu to nevnímam ako nepreklenuteľný problém."

Dvadsaťročný Dominic Thiem je debutantom a hneď jednotkou. Nezdá sa, že by sa hráčovi, ktorý v tejto sezóne už poskočil zo 139. na 79. priečku v renkingu, roztriasli kolená: "Teším sa na moju premiéru, veď o čomsi takomto som sníval od detstva. Slovákov dobre poznám, hral som už proti všetkým trom možným singlistom." Okrem Kližana sú nimi Lukáš Lacko a Andrej Martin, káder dotvára deblový špecialista Michal Mertiňák.

Ďalší novic Gerald Melzer nevie, či do Bratislavy zavíta jeho tenisovo známejší starší brat Jürgen, ktorý sa zotavuje po problémoch s ramenom: "Som veľmi šťastný, že som sa ocitol v nominácii, je to pocta. Samozrejme, stále som pomerne ďaleko od prípadného štartu, ale nebránim sa prípadnému prevzatiu zodpovednosti."

Tridsaťtriročný Peya ako jediný z Rakúšanov priamo na dvorci zažil niektorý z dvoch doterajších vzájomných duelov, zahral si štvorhru už v roku 2000 v Inchebe: "Ten zápas pre nás nedopadol dobre, ale je to minulosť, nastúpia úplne iné tímy a ja dúfam, že výsledok tentoraz bude odlišný. Nepoviem nič prekvapivé: štvorhra môže byť jazýčkom na váhach - podľa piatka buď nadobro rozhodne, alebo sa prostredníctvom triumfu v nej dostane jedno z družstiev do vedenia pred nedeľou."

Trimmel má od rakúskych zväzových funkcionárov informáciu o približne 100-člennej oficiálnej fanúšikovskej výprave. "Predpokladám však, že napokon nás príde podporiť oveľa viac priaznivcov. Povedal by som, že 5000-7000," skonštatoval kapitán Rakúšanov a so smiechom dodal: "Apríl..."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok