Zahraničné médiá hodnotia výsledky prezidentských volieb prevažne pozitívne

TA3 TASR
30.3.2014 11:23

Denník Mladá Fronta Dnes označil Andreja Kisku za veľkú výhru pre Slovensko. V komentári sa zamýšľa nad tým, prečo Fico vlastne kandidoval a spoliehal sa na svoju osobnú popularitu. Premiérovu kampaň prirovnal k streľbe so slepými nábojmi.

Novým slovenským prezidentom sa stal podnikateľ Andrej Kiska. Na udalosť zareagovali aj české médiá, ktoré sa zhodujú v tom, že pre jeho protikandidáta Roberta Fica je to trpká porážka a predznamenáva zásadný zlom v jeho politickej kariére.

Tesné víťazstvo Kisku sa síce očakávalo, veľký rozdiel hlasov však naznačuje, že slovenskí voliči nie sú spokojní s tým, akým spôsobom štát vedie strana Smer a Robert Fico v jej čele. Ako sa premiér a nový prezident budú navzájom znášať, sa ukáže v polovici júna, kedy Kiska vystrieda v prezidentskom paláci Ivana Gašparoviča.

Dvaja rivali, ktorí do včerajška bojovali o každý hlas, budú musieť v budúcnosti nájsť spoločnú reč ako dvaja najvyšší činitelia štátu. Slovensko teraz netrpezlivo očakáva, ako sa k svojej porážke postaví práve porazený premiér, píše portál ČT 24. Objavujú sa aj hlasy, ktoré Ficovu porážku hodnotia skôr ako výsledok referenda o jeho osobe a tiež strane Smer.

Tieto voľby ukázali predovšetkým to, že dominancia Smeru nie je taká jednoznačná a že niekto dokáže osloviť voličov alternatívnou ponukou. Zvíťazila tá, ktorá neprišla od tradičných pravicových strán, ale od nezávislého kandidáta, dodáva ČT 24.

Portál iDnes sa domnieva, že Kiska je pre Slovensko veľkou výhrou a jeho volebné víťazstvo je tak víťazstvom jeho všetkých obyvateľov, ktorí už po niekoľkýkrát za posledných pätnásť rokov dokázali úžasnú vec, o ktorej by mala hovoriť celá Európa. Portál svoj komentár uzatvára s tým, že Česi môžu v tejto situácii Slovákom len závidieť.

Fico má podľa denníka Lidovky dve možnosti: Buď bude akceptovať porážku a po menších zmenách vo vláde absolvuje zostávajúce dva roky do volieb, alebo si prehru vyloží ako výsledok referenda o svojej osobe, odstúpi a bude požadovať predčasné voľby. Smer je však stále dosť silný na to, aby prípadné voľby vyhral a zostavoval vládu na ďalšie štyri roky, odhadujú Lidovky.

Podľa rakúskej agentúry APA Slováci v osobe Andreja Kisku kupujú mačku vo vreci. Nový prezident je politicky nepopísaný list papiera, nikdy predtým nebol politicky aktívny a medzi verejnosťou je známy len ako podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie. U mnohých voličov, ktorí sú znechutení súčasnou politikou, však práve preto bodoval, píše APA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok