Herec Rastislav Rogel dostal za výtržníctvo 7 mesiacov podmienečne

TA3, SITA
27.9.2011 11:49

Hercovi Rastislavovi Rogelovi dnes vymerala sudkyňa Okresného súdu Bratislava III. za výtržníctvo v bratislavskom podniku Obluda a pred ním podmienečný trest, konkrétne sedem mesiacov odňatia slobody s podmienečným odkladom na 14 mesiacov.

Herec Rastislav Rogel dostal za výtržníctvo 7 mesiacov podmienečne

Súd ho však oslobodil spod bodu obžaloby, podľa ktorého sa Rastislav R. dopustil aj propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Podobne dopadol aj jeho spoluobžalovaný Drahomír Č., ktorý však dostal za výtržníctvo prísnejší trest – 10 mesiacov s podmienečným odkladom na 20 mesiacov. Sudkyňa to zdôvodnila tým, že on vytiahol aj nôž. Aj Drahomíra Č. spod druhého bodu oslobodili. Rozsudok právoplatný nebude, lebo Rastislav R. sa priamo v pojednávacej miestnosti prostredníctvom svojho obhajcu odvolal. Druhý obžalovaný aj prokurátorka si na vyjadrenie ponechali zákonnú lehotu.

Prokurátorka dnes v záverečnej reči navrhovala pre dvojicu podmienečný trest na dolnej hranici trestnej sadzby, probačný dohľad a zákaz vstupu do podniku Obluda. Podľa nej trestná činnosť bola obžalovaným dokázaná. Poukázala na výpovede troch poškodených v prípravnom konaní, ktorú podľa nej potvrdili buď úplne alebo čiastočne aj na hlavnom pojednávaní. Podľa nich sa obžalovaní v podniku správali arogantne, vraj niekto z nich vykrikoval „židovské svine“ a „my sme Juden mord“. Drahomír Č. podľa nich neskôr vytiahol aj nôž a dvoch napadnutých udrel a Rastislav R. zaútočil kopancami.

Obhajca Rastislava R. má iný názor a žiadal o oslobodenie spod obžaloby. Podľa neho sa celý prípad začal z iniciatívy poškodených, poukázal na rýchly príchod novinárov na miesto a večernú tlačovú besedu vtedajšieho policajného viceprezidenta o zadržaní osôb z neonacistického prostredia. Tak sa podľa neho nieslo potom aj vyšetrovanie. Poukázal na rozpory vo výpovediach poškodených a svedkov počas vyšetrovania a na súde. Jedného z poškodených označil za zarytého antifašistu. Podľa obhajcu Drahomíra Č. sa preukázalo, že jeden z poškodených mal u seba teleskopický obušok. Aj tento advokát žiadal oslobodenie svojho klienta.

Podľa obžaloby sa Rastislav R. a Drahomír Č. skutkov dopustili v podniku Obluda v Bratislave v júli 2008. Dvojica podľa prokuratúry najprv slovne a potom fyzicky napadla prevádzkara a zákazníkov. Pokrikovali rôzne heslá, čím verejne prejavovali sympatie k fašizmu. Podľa medializovaných informácií údajne herec Rastislav R. pôsobil v neonacistických skupinách Juden Mord a Krátky proces.

Obžalovaní na súde vypovedať odmietli. V prípravnom konaní odmietli, že by niekoho v podniku napadli. Drahomír Č. tvrdil, že sa tam vôbec nezdržali, lebo vycítili, že nie sú vítaní. „Jediný dobitý som tam bol ja,“ reagoval v decembri Rastislav R. na tvrdenia jedného svedka a dodal, že mal zranenia teleskopickými obuškami a neodviezli ho odtiaľ policajti, ale sanitka. V nemocnici vraj zostal tri dni, ale práceneschopný nezostal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok