Obama si myslel, že Kosovo sa odtrhlo na základe referenda

TASR
28.3.2014 10:14

Výrok amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý pred dvoma dňami v Bruseli povedal, že "Kosovo sa odtrhlo na základe referenda", je podľa svetových expertov poľutovaniahodným prekrúcaním histórie. Uviedol to dnes na svojej webovej stránke belehradský denník Blic.

Obama si myslel, že Kosovo sa odtrhlo na základe referenda
SITA

V prejave, ktorý v stredu predniesol v Bruseli, Obama povedal: "NATO zasiahlo v Kosove až po štyroch rokoch zlého zaobchádzania s tamojším obyvateľstvom, a Kosovo sa odtrhlo na základe referenda, ktoré sa uskutočnilo v spravodlivých a demokratických podmienkach."

V skutočnosti však Kosovo v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska prijatím deklarácie v parlamente.

Šéf predstavenstva bosnianskej Republiky Srbskej v USA Obrad Kesič na margo Obamovho vyhlásenia povedal, že ho možno interpretovať viacerými spôsobmi. "Obama ukázal, že nie je oboznámený so situáciou v Kosove a s tým, akým spôsobom bola vyhlásená jeho nezávislosť; teda, že sa to všetko dialo počas demokratickej vlády v Belehrade, ktorá mala veľkú podporu Európy i Ameriky," podotkol Kesič.


"Tento výrok predstavuje poľutovaniahodné prekrúcanie histórie, zvlášť z pohľadu, že prvotnú teritoriálnu amputáciu Kosova od Srbska v roku 1999 vykonali USA a ich spojenci v NATO," uviedol Ted Galen Carpenter, analytik amerického inštitútu Cato.


Novinár britského týždenníka Economist Tim Judah je naopak toho názoru, že v prípade Obamovho výroku ide o "bizarnú chybu" a nie je potrebné vymýšľať teórie sprisahania, napísal Blic.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok