NSA sledovala čínsku vládu, ministerstvá a telekomunikačné spoločnosti

TASR
23.3.2014 08:03

Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) sledovala činnosť vlády, bánk a telekomunikačných spoločností v Číne. Uviedol to v sobotu na svojej stránke nemecký týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na tajné dokumenty poskytnuté bývalým spolupracovníkom tajných služieb Edwardom Snowdenom.

NSA sledovala čínsku vládu, ministerstvá a telekomunikačné spoločnosti
wiki

Cieľmi špionáže NSA boli bývalý prezident Chu Ťin-tchao, ministerstvá zahraničných vecí a obchodu, colníci a koncern Huawei.

Osobitné úsilie vynaložila NSA na operáciu, ktorá sa začala v roku 2009 proti druhej najväčšej telekomunikačnej spoločnosti na svete Huawei. Špeciálnej jednotke NSA sa podarilo na približne 100 miestach preniknúť do počítačovej siete spoločnosti Huawei a kopírovať interné dokumenty. NSA tiež získala prístup k tajným zdrojovým kódom jednotlivých produktov, považovaných za najviac strážené duševné vlastníctvo počítačových firiem.

Špionáž NSA v Číne je podľa Spieglu súčasťou digitálnej ofenzívy USA proti Číne, ktorá je prejavom rastúceho boja medzi oboma krajinami o nadvládu nad internetom. USA pritom opakovane odsudzujú útoky čínskych hackerov a iné špionážne aktivity Číny.

V júli minulého roka bývalý riaditeľ americkej tajnej služby CIA Michael Hayden obvinil koncern Huawei zo špionáže. Okrem USA aj Veľká Británia vyčíta tomuto telekomunikačnému gigantu úzke väzby na čínsku vládu, ktorej má poskytovať vybavenie pre špionáž a kybernetické útoky.

V internom dokumente zdôvodnila NSA svoje aktivity v Číne tým, že "mnoho z našich cieľov komunikuje prostredníctvom produktov od Huawei" a treba mať stále najnovšie údaje z oblasti techniky. Okrem toho existujú obavy, že "Čína môže použiť široko rozvetvenú infraštruktúru Huawei na špionážne účely".

Špionážna činnosť NSA v Číne sa konala s vedomím koordinátora spravodajských služieb v Bielom dome, CIA a federálnej polície FBI.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok